Published On: Sri, ožu 12th, 2014

OHR SMJENJUJE LIJANOVIĆA: Ni Inzko ga ne može zaštititi

OHR će u narednim danima ipak smjenti Jerku Lijanovića protiv kojeg će ovih dana Tužiteljtstvo BIH  podići  i prve ozbiljne kaznene prijave i to za kaznena djela o kojima mediji do sada i nisu pisali. Ta informacija danas je procurila u BIH medije kao grom iz vedra neba. Naime Inzko je do sada odbijao korištenje Bonskih ovlasti, no ignoriranje najnovijih informacija koje je Centar za istaživačko novinarstvo potkrijepio i sa mnoštvom dokaza značilo bi da je OHR duboko upleten  i u dealu s Jerkom Lijanovićem i da bi se pred kaznenom odgovornošću mogli naći i pojedinci iz OHR-a koji Lijanoviću služe kao support u aferi “Poticaji”.

 

 

 

Naime u javnosti se još od formiranja neustavne Platforme špekulira štiti li Valentin Inzko kriminal Jerke Lijanovića sve kako bi ovaj potonji preko pljačke građana FBIH mogao vratiti kredite austrijskim bankama , koje opet imaju itekakav utjecaj na Inzka. Jedino što će ostati nedorečeno je sljedeće – hoće li Inzko natjerati Lijanovića da sam podnese ostavku ili će u slučaju da on to odbije Inzko upotrijebiti bonske ovlasti. Kako saznajemo, Lijanovićevom kaznenom procesuiranju ne protive se europski dužnosnici u BIH dok je stav američke ambasade u BIH još uvijek nepoznat budući da je općepoznata stvar kako je NSRZB američki uvozni proizvod u BIH. Toliko o nezavisnom sudstvu u zemlji u kojoj sudstvo također kontroliraju stranci.

Lijanovićevo procesuiranje moglo bi značiti i svojevrstan preokret u obračunu s korupcijom u BIH budući da bi njegovo eventualno pritvaranje za sobom, kao posljedicu moglo imati daleko širi spektar privođenja i sudskih procesa. Naime, premda je javna stvar na koji način klan Lijanović korumpira i krade, isto tako Lijanovićima su poznati mnogi mutni poslovi drugih struktura okupljenih na svim razinama vlasti u BIH. Hobotnica kriminala stoga bi , padom kuće Lijanovićevih tek mogla da se krene otkrivati.

Pored afere “Poticaji” u BH javnosit prikriven je cijeli drugi niz afera izvlačenja love iz javnih tvrtki na federalnoj razini a tzv. afera Reket potpuno je ušutkana.

poskok.info