Published On: Sri, ožu 12th, 2014

Bevanda: Imamo problem

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, zajedno sa entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Nerminom Nikšićem, sastao se danas u Sarajevu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisijeCatherine Ashton.

Predsjedatelj Bevanda je zahvalio na dolasku u Bosnu i Hercegovinu i izrazio nadu da će ovaj posjet rezultirati stvaranjem uvjeta za rješavanje problema u državi.

Potpredsjednica EK Ashton je uime 28 članica prenijela volju i posvećenost Europske unije budućnosti BiH.

Tijekom sastanka razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH u svjetlu nedavnih prosvjeda i načinu kako da se dođe do rješenja.

Predsjedatelj Bevanda je rekao da je činjenica da je BiH u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, ali da zabrinjava činjenica da su se demonstracije desile u vremenu koje je obilježeno posvećenosti radu i koordinaciji.

Istaknuo je da je prošla godina završena optimističnim statističkim podacima koji su trebali postati temelj za napredak države, navodeći da je BDP imao rast od 1,4 posto, industrijska proizvodnja rast od šest posto, a rast izvoza je iznosio 6,2 posto i stopa inflacije je bila 0,8 posto.

Naglasio je i da je, prema podacima MMF-a i Svjetske banke, projicirani rast BDP-a u ovoj godini iznosi 2,8 posto.

Predsjedatelj Bevanda je rekao i da je BiH uspjela stabilizirati financijski sektor.

On je rekao da BiH ima problem zbog visoke stope nezaposlenosti, posebno mladih i obrazovanih osoba i naglasio da je nužno boriti se protiv sive ekonomije koja odnosi veliki dio novca koji bi trebao pripasti realnim institucionalnim tijekovima.

Predsjedatelj Bevanda je rekao da se pokazalo da institucije sustava nisu funkcionirale i da je to zabrinjavajuće, ističući da je već otvoreni put stranim ulagačima koji su imali namjeru da ulažu u BiH ili to već čine, ovim narušen.

On je naglasio i značaj poboljšanja komuniciranja sa civilnim društvom u BiH, ističući da nevladine udruge trebaju biti kvalitetan korektiv vlasti, neovisan od bilo koje političke opcije.

Potpredsjednica Ashton i predsjedatelj Bevanda su razgovarali i o ekonomiji i ekonomskom rastu u BiH, te na koji način BiH i Europska unija mogu zajedno da rade na daljem povećanju rasta i na otvaranju novih radnih mjesta.

Predsjedatelj Bevanda je upoznao prisutne sa značajem regionalne suradnje koju potiče i unaprijeđuje od 2012. godine. S tim u vezi, je dodao da svaki susret na visokoj razini iskoristi za promoviranje neiskorištenih potencijala koje ima BiH i za poticanje izgradnje Jadransko-jonske autoceste koja će otvoriti putove za ekonomsku i trgovinsku suradnju najmanje šest država iz okruženja.

Govoreći o putu BiH ka Europskoj uniji, predsjedatelj Bevanda je rekao da treba održati aktivnosti koje su vezane za put BiH ka Europskoj uniji.

Tražimo od EK da se otvori mogućnost fokusiranja na ekonomska pitanja, što bi potaknulo stvaranje novih vrijednosti i što bi predstavljalo poticaj za mala i srednja poduzeća, a posebno za mlade ljude. Siguran sam da je ključ za rješavanje mnogih problema uspostava efikasnog mehanizma koordinacije na koji smo se obvezali u Bruxellesu, a koji zasigurno donosi prohodnost, efikasnost i uspostavljanje pravila za donošenje odluka uz potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti i odgovornosti i što na kraju ima rezultat da BiH govori jednim glasom. Bez obzira na zastoj koji je nastao u njegovom usvajanju, mišljenja sam da razgovori i konsenzus moraju biti prioritet i da nemaju alternativu”, rekao je tom prigodom predsjedatelj Bevanda.

On je istaknuo da je prioritet BiH borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i da postojeće sudske, tužiteljske i policijske institucije i agencije moraju da rade u punom kapacitetu kako bi građani BiH i svi oni koji dolaze u BiH bili sigurni.

Potpredsjednica Ashton je na kraju susreta rekla da politika i ekonomija moraju da se susretnu i da spremnost potencijalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu zavisi od toga koliko se sigurno osjećaju u danom političkom sustavu.

Istaknula je da Europska unija želi pomagati BiH i da će razmotriti mogućnost novog paketa koji bi omogućio ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta Ona je rekla i da je bitno da se što prije pronađe način za rješenje problema i da na tom putu BiH ima punu potporu svih država članica Europske unije, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.