Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Stefan Fule ne poštuje institucije BiH!

Must Read

„Odmah po izlasku iz aviona Stefan Fule rukovao se sa svojim domaćinima Nebojšom Radmanovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH i Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Zabrinutih lica sjeli su u službene automobile i održali neformalni sastanak u eminentnom sarajevskom hotelu u kojm Fule odsjeda. Za sutra su najavili sastanke na najvišoj državnoj razini na kojima će s Fuleom razgovarati i ostali članovi predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući Parlamenta BiH Milorad Živković, Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, kao i premijeri entiteta Nermin Nikšić i Aleksandar Džobmić. Cilj sastanka je izlazak BiH iz krize i implementacija presude Sejdić Finci!“ – Baš. Ovako bi bilo kad bismo se lagali!

 

__________piše: Tvrtko Milović  l poskok.info

Da je Bosna i Hercegovina i po čemu normalna država, ovako bi izgledala vijest nakon posjete Stefana Fulea. Ali ne.

U ovom imaginarnom pasusu doslovno je nabrojano osam najodgovornijih funkcija u državi. Ponovit ću ih:

1.,2. i 3. Članovi Predsjedništva BiH – Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić

4. Predsjedavajući Vijeća ministara – Vjekoslav Bevanda

5. i 6. Premijeri entiteta – Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić

7. Predsjedavajući Parlamenta BiH – Milorad Živković i

8. Predsjedavajući Doma naroda BiH – Ognjen Tadić!

Što fali ovim funkcionerima? Ako niste primjetili, nitko od njih se ništa ne pita! Svi oni zajedno mogli su s Fuleom sjediti 10 dana na sastanku i dogovoriti sve živo, ali količina njihove političke moći zajedno ne prelazi važnost pola rečenice Milorada Dodika!

I zbog toga se Stefan Fule po izlasku iz aviona nije susreo sa Nebojšom Radmanovićem, ni sedam ostalih „najjačih“ funkcionera u BiH! Fule se susreo odmah s onim s kojim se trebao susresti – Miloradom Dodikom!

Očima stranog posmatrača, da ih je bilo na dan silnih Fuleovih sastanaka, groteskno bi djelovalo što se Fule sastaje i s nekim drugim osobama, nižerangiranijim od Dodika. Tako se umjesto spomenutog kolektivnog predsjedništva BiH, i predsjednika većeg (i jačeg) entiteta, Fule sastao sa predsjednikom (slabijeg) entiteta! Nadalje, umjesto s bilo kim od pobrojanih osam funkcionera, Fule se prioritetno susreo sa, pazite sad: Zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda BiH! Dakle, nije se sastao sa Ognjenom Tadićem (predsjednikom) nego njegovim zamjenicima Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem!

Da stvar djeluje gluplje, Fule se sastao i sa ministrom vanjskih poslova i ministrom sigurnosti (!?) ali i dvojicom zastupnikom u Parlamentu BiH! Direktno je zaobišao nadređene osobe svih navedenih i susreo se s osobama koje obnašaju srednje bitne funkcije izvršne i zakonodavne vlasti!

Ali kao što smo već rekli, osobe koje obnašaju najbitnije funkcije izvršne i zakonodavne vlasti ustvari su osobe druge, ili čak treće lige unutar svojih stranačkih struktura. Neki od njih, poput Željka komšića, ili Živka Budimira, i nemaju stranke koje stoje iza njih. Odnosno, Budimir ima jednog zastupnika u parlamentu koji ga je izabrao na funkciju na kojoj jeste.

Jasno je i Fuleu, i svima nama, da nema nikakvog smisla gubiti vrijeme s ljudima koji se ništa pitaju. Šta bi on i mogao pričati s Aleksandrom Džombićem, ili recimo sa Miloradom Živkovićem pored živog Dodika? Ili, što se pita Nermin Nikšić pored Lagumdžije? Fule je razgovarao s onima s kojima je morao. Dok je davao izjavu novinarima u Zgradi Parlamenta BiH, cijelo je vrijeme pogledavao u Dodika prateći odobrava li isti njegove riječi. A Dodik obnaša tek desetu najbitniju funkciju u državi BiH. Formalno.

Susreo se onda Fule s Čovićem, koji skoro da nema nikakvu državnu funkciju, kao ni Tihić. Tihić k tomu, nije čak ni dio vladajuće koalicije…

Licemjerno je stoga što europski zvaničnici traže uspostavljanje pravnog sistema, stabilnih demokratskih institucija, a pri tome ih ni sami ne poštuju. Zašto se sastao s Mladenom Bosićem i Božom Ljubićem!? Pa opni su tek obični zastupnici u parlamentu! Naravno, oni su dio vladajuće „šestorke“. Ali zar ne upada u oči nesrazmjer koncentracije moći u rukama političkih lidera naspram formalnih ovlasti institucija BiH i entiteta!?

Fule je prvo trebao tražiti da se napravi politički sistem u kojem će najjače državne i entitetske funkcije obnašati i najjače političke figure! Smiješno je da Predsjednik Federacije bude nekakav Živko Budimir koji ni u svom selu ne znači ništa, koji se ne smije pojaviti pred svojim biračima, čovjek bez stranke i naroda… Predsjednik Federacije mora biti prva ili druga osoba vladajuće stranke! Isto važi za sve ostale funkcije u državi.

Ovako, kad se Fule vrati u Brisel, i kad ga upitaju, s kim si bio, on će skrušeno reći: „Ma, s nekim zastupnicima i ministrima…“

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ulaz u sarajevsku džamiju išaran riječju “širk”: Pripadnici radikalnog učenja islama postaju sve netolerantniji prema umjerenim vjernicima!?

  Nepoznati vandali su jutros u naselju Bistrik u Sarajevu išarali turbe "Sedam braće", piše portal Klix. Kako se vidi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -