Published On: Sub, ruj 3rd, 2016

Status Sarajlije na Facebooku koji se čita: Da vam kažem, početnici, što vam je rat

Nakon olako izgovaranih prijetnji i pozivanja na novi rat u BiH, koja ovih dana pljušte iz usta ovdašnjih političara, te tenzija koje rastu zbog raspisanog referenduma povodom 9. siječnja u Republici Srpskoj, jučer je na Facebooku osvanuo status Sarajlije Eldina Kurbašića koji je zatresao Međuzemlje.
On o ratu nije pisao iz kuta povijesti, već iz vojničkog iskustva, iskustva običnog čovjeka bačenog među krv, gelere i tuđe interese.
Ovo je njegov “priručnik za ratnike početnike”:
Pošto se digla kuka i motika patriota i rodoljuba svih vrsta, sa svih meridijana i paralela, svih boja partijskih knjižica i imovinskih kartica, prizivaju se ratovi, frontovi … Red je da se podijeli znanje, čista empirija, ništa prepisano.
Rat za početnike (iz kuta vojnika):
– Roditelji gledaju brdo sa prozora kako ga devastira tisuće granata, a znaju da si ti gore u akciji. Dok to gledaju mole Boga da se živ vratiš, pa po cijenu da ostaneš  invalid. Samo da si živ.
– Ne mora te pogoditi metak ili geler da bi te ubilo u borbi. Ubija i detonacija tako što ti od jačine udara popucaju organi. Prvi simptomi su gubljenje svijesti i povraćanje krvi.
– Vratiš se iz akcije s terena pa dobiješ dužnost da odeš supruzi i majci tvog druga, te njegovoj dvogodišnjoj kćeri im kažeš da im je muž, sin i otac poginuo. Preporučeno je imati ploču sedativa sa sobom da im odmah daš, ali one vrisnu u plač odmah kada te vide sa dvojicom drugova, jer sasvim sigurno nemaš osmijeh na licu. Onda se obvezno na par trenutaka zamisliš i pretpostaviš kako bi tvoji reagirali na tu situaciju.
– Razmjena mrtvih. E to je posebna disciplina psihološkog sjebavanja. Prevrneš 120 leševa da bi našao tijelo rođaka. Neću dalje u detalje ulaziti.
– Otkriješ da je krvoskok iz femoralne arterije oko pola metra visine kada je metak / geler pokidaju, a ti stavljaš dlan drugom čovjeku na nju, dok mu drugom rukom vadiš njegov jezik iz grkljana da se ne uguši u šoku koji nastupa odmah.
– Imaš oko 10 sekundi da drugu zaustaviš šištanje iz pluća probušenih gelerom (Pneumotorax). Ako nemaš prvog zavoja i one njegove gumene ovojnice, može i celofan od kutije cigara pomoći.
– Brzina gelera je oko 1 km u sekundi, leti nepravilnom putanjom oko vlastite osi, nepravilnog oblika od višeslojnog odljeva metala, vreline oko 200 ° C i kida tkivo, kosti, vene i arterije u djeliću sekunde.
– Mišja groznica: Ako ste u zemunici i navikao si na štakore veličine mačke, dok ležiš gledaš ih kako hodaju po najlonu iznad tebe, na bolest koja se zove mišja groznica, a vrlo je česta kod vojnika u rovovima, tvoji bubrezi se na nju neće sasvim sigurno naviknuti.
– Crnogorično drvo puca samo od sebe na temperaturi od oko -17 ° C dok si ti na straži.
– Ono kad vam iz Hitne savjetuju da se višeslojno oblačite, dobiva sasvim novu dimenziju kada moraš mjesec dana, a nekad i više, biti tako obučen u blatu do koljena.
– Kada moraš zanemariti nutritivne vrijednosti margarina kojeg dobiješ na kriški kruha za doručak i sa njim namažeš svoje vojničke čizme, jer ti je preče u snijegu imati suhe noge u čizmama nego pun želudac.
– Bajunet se ne nosi da bi klao nekoga već da se ukopaš u ledenu i tvrdu zemlju na nekoj čistini (u suludom jurišu u koji te je poslala zapovjedništvo u kojoj sjede hohštapleri i diletanti) u roku odmah kada te poklopi neprijateljska artiljerija.
– Neprijateljski snajperist je dosadniji od bilo kojeg komarca.
– Oružje ti uvijek suho MORA biti! Nema ono vodootporni certifikat kao pojedini mobiteli danas.
– Navala adrenalina kada te drže u karanteni pred akciju je konstantna i jača je oko 845 puta nego ona u trenucima tvog prvog seksualnog iskustva.
Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno da svim usijanim glavama koji bi da ratuju poručio: Ne prizivajte ratove ako niste sve ovo i još deset puta ovoliko spremni podnijeti, vi i vaši sinovi.
Poskok.info

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x