Srijeda, 24 travnja, 2024

"Održat ćemo referendum čak ako ga i zabrane a CIK ćemo izbaciti iz RS-a"

Must Read

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi kako će biti pokrenute aktivnosti da se Centralna izborna komisija (CIK) BiH eliminira iz RS-a.
Reagirajući na jučerašnju nepravosnažnu odluku CIK-a da ne ustupi Komisiji za referendum u RS-u biračke spiskove, Dodik je u izjavi novinarima ustvrdio kako to neće utjecati na odgađanje referenduma i da će se, odmah nakon 25. rujna, pokrenuti izmjene Zakona o referendumu u RS-u i utvrditi obavezu da spiskove za te aktivnosti utvrđuju organi entiteta.
-Hvala CIK-u što su nam pomogli da ih ubuduće eliminiramo iz RS-a. I bit će eliminirani u budućnosti i ne trebaju nam njihovi spiskovi – tvrdi Dodik.
Odluku CIK-a je nazvao politički motiviranom te da su bili dužni, kao tehničko tijelo, da na zahtjev entitetskih organa dostavi ažurirani birački spisak.
Međutim, tvrdi kako i nedostavljanje spiska nije problem za provođenje referenduma, jer postoji plan i za tu varijantu, kao i moguće zabrane Ustavnog suda BiH, te da će referendum biti 25. rujnaa.
-Pitanje je zašto nam CIK treba. Možda ćemo mi njima zabraniti da u našim prostorima u RS-u budu birački odbori. Pa neka oni organizuju izbore mimo RS-a. Da vidim kako će to izgledati. O tome ćemo razmisliti . Ako ne za ove, onda za sljedeće izbore, pa da vidimo kako će CIK organizirati izbore, ukoliko vlast RS-a kaže da neće da ustupi prostorije škola, mjesnih zajednica i ostale predstavnicima CIK-a za izbore – ustvrdio je Dodik navodeći da se i na taj način može odlučivati.
Ponovio je i da je za RS 9. siječnja „sveti datum“ i da će se slaviti, sljedeći, kako je rekao, „još masovnije“.
Također, potvrdio je kako će se 25. rujna održati referenudum o Danu RS-a, te da to nije referendum o secesiji, niti se time dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.
-Postoji mogućnost da dođe do zabrane i privremene mjere, ali ćemo referenudum ipak odžati – rekao je Dodik na pres-konferenciji i pozvao građane da izađu na referendum 25. rujna.
Istaknuo je i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci nije ukinuo Dan RS-a, već da  Narodna skupština mora da prilagodi taj praznik i za druga dva konstitutivna naroda, kao i da se referendum raspisuje kako bi se „i Bošnjaci pitali za mišljenje o ovom prazniku“.
Oni će, kaže, odlučiti hoće li izaći ili ne na referendum, koji je dio konsenzusa stranaka sa sjedištem u RS-u.
Dodik smatra kako će nakon referenduma odlučiti kako će definirati odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.
Entitetski predsjednik je ponovio da Srbija niti podržava niti osporava pravo RS-a na referendum, a da podržava teritorijalni integritet BiH i RS-a.
-Srbija nije ni pozvana da podržava niti ne podržava referendum – kazao je.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x