Published On: Sub, ruj 3rd, 2016

Izetbegović spreman na reorganizaciju FBiH, ali samo prema planu BANU-a

Mislim da je 2017. godina, koja nije izborna, prilika da se neke stvari urade. Recimo, presuda “Sejdić Finci” i u sklopu toga, kanimo ispraviti jednu anomaliju na koju Hrvati s pravom upozoravaju, a to je izbor člana Predsjedništva i još neke stvari. Možemo razgovarati i o ovome, kako pojednostaviti Federaciju ili čitavu državu, mi smo otvoreni za te razgovore.
Rekao je to u intervjuu za TV1 predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te dodao kako bi trebalo reorganizirati Federaciju okrupnjavanjem kantona. Ali naravno, Izetbegovi to opet čini s ”figom u džepu”, jer insistira na ”multietničkim kanotnima” koji opet doveli do potencijalnog utapanja Hrvata u bošnjačkoj većini.
“Možemo ići na regionalizaciju, na ukrupnjavanje kantona, na neke regije u Bosni i Hercegovini koji bi trebali tada da prelaze entitetsku liniju. Ako se nije spremno u ovome času od strane RS-a ići na prelazak entitetske linije, mi možemo ići na spajanje kantona u Federaciji koje bi doslovno i jednostavno smanjilo administraciju, umjesto da imate dvije vlade i dva parlamenta, da se to smanji, ali pri tome nećemo napraviti etnički čiste teritorije”, rekao je Izetbegović.
O teritorijima koji su već etnički počišćeni g. Izetbegović nije govorio.
Mogu se spajati i kantoni koji su multietnički, naprimjer SBK i HNK, dodao je. Premda su upravo ta dva kantona pretrpjela ogromno međuetničko čišćenje nije jasno zašto ih g. Izetbegović smatra multietničkima. Nigdje mržnje kao u njima.
“Ja sam izdvojio te ideje ranije, ali one nisu dobro primljene u javnosti. A one bi samo značile da nemamo više 600 parlamentaraca, nego svedemo na neki razuman broj, da nemamo jedanaest vlada, jedanaest ustava, da nemamo 150 ministara, automobila i ostalog, ili neke mikro kantone koji su manji od prosječne općine, poput Podrinjskog ili Posavskog.
Mislim da bi mogli ići u ka racionalizaciju, ali nikako na stvaranje nekih etničkih kantona”, rekao je Izetbegović.
MH l Poskok.info
 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x