Subota, 20 srpnja, 2024

St. Patrick’s Day

Must Read

Sveti Patrik zaštitnik je Irske a njegov dan slavi se 17. ožujka. Svi vole Patrika, a rijetki znaju tko je bio Sveti Patrik, kakvi su običaji u Irskoj za Dan svetog Patrika, zašto zelena boja, zašto djetelina.

Dan svetog Patrika većinu nas podsjeća na pivu, hranu, irsku muziku i jednu dobru zabavu.

Irci pak Dan svetog Patrika smatraju religioznom svetkovinom koju slave u crkvi, a popodne sa svojim obiteljima. Tek 1995. godine Dan svetog Patrika počeo se koristiti u turističke svrhe te kao promocija Irske.

Najmasovnija proslava Dana svetog Patrika je u Dublinu u Irskoj, iako je prva održana u Bostonu u SAD-u 1737. godine. Od tada se diljem SAD-a slavi Dan svetog Patrika, iako tamo nije službeni praznik. Osim u SAD-u i Irski, Dan svetog Patrika svake godine postaje sve masovniji a proslave se održavaju diljem svijeta.

Sveti Patrik

Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji pod imenom Magonus Sucatus Patricius. U Irsku je stigao kao rob, kada su ga sa 16 godina oteli irski gusari. Bio je pastir, običan mladić koji nije vjerovao u Boga, međutim na pašnjacima uz stada ovaca postao je pobožan, počeo se moliti Bogu. Nakon nekoliko godina ropstva, Patrik je uspio pobjeći u Britaniju gdje je postao đakon a nakon povratka u Irsku i biskup. Imao je veliku ulogu u preobraćanju iraca na kršćanstvo, organizirao je biskupije diljem Irske pa i šire. Umro je 17. ožujka 461. godine, kod irskog grada Downa.

Djetelina

Pronalazak djeteline sa četiri lista znaći sreća a kakve veze ima djetelina sa Irskom i Patrikom? Sveti Patrik koristio je djetelinu sa tri lista kao simbol Svetog Trojstva, odnosno da bi lakše prikazao tri osobe Boga, oca, sina i Duha Svetoga. Četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću jer su takve djeteline vrlo rijetke. Djetelina je biljka roda Trifolium, što asocira da se radi o tri lista, četiri ili više listova javlja se nakon mutacije gena biljke. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Shigeo Obara iz Japana, 2002. godine pronašao je djetelinu s najviše listova ikad, čak njih 18.

Zelena boja

Kad spomenete Irsku, vjerujemo da vam prvo padne na pamet zelena boja, zašto? Kažu da je boja Irske i Svetog Patrika bila plava, međutim Irska se povezuje sa zelenom bojom. Neki od razloga:

Zelena je jedna od tri boje na zastavi.

Djetelina koju je koristio Sveti Patrik je, naravno zelena.

Irskom dominira zelena boja, gledajući pejzaž, zbog čestih kiša.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

U Loznici likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -