Published On: Fri, Jun 23rd, 2017

Srpski sudovi ponovno tumače povijest. Cilj? Skrivanje i opraštanje četničkih zločina

DOPISNICA portala Balkan Insight Jelena Đureinović u nedavnom članku iznosi mišljenje o rehabilitaciji srpskog ratnog zločinca iz Drugoga svjetskog rata, Nikole Kalabića.

U nastavku prenosimo dijelove njezinog članka.

“Viši sud u Valjevu u Srbiji 26. svibnja rehabilitirao je Nikolu Kalabića, jednoga od zapovjednika “Jugoslovenske vojske u otadžbini”, poznatije kao četničke, iz Drugoga svjetskog rata.

Ta je odluka ponovno pokazala kako srpski sudovi selektivno reinterpretiraju činjenice o zbivanjima u Drugome svjetskom ratu kako bi oprostili i sakrili zločine četnika.

Tom je odlukom završen petogodišnji proces koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna. Poništene su sve poslijeratne odluke jugoslavenskih vlasti i odlučeno je da Kalabić nije ništa skrivio. No, najavljena je žalba na tu odluku tako da taj postupak neće još završiti”.

Surađivali s nacistima

“Četnici su pod vodstvom Dragoljuba Mihailovića službeno bili na strani Saveznika, ali već su u jesen 1941. godine počeli surađivati s nacistima. Usto su se stalno sukobljavali s partizanima koje su predvodili komunisti, pa su im Saveznici uskratili potporu, tako da su četnici na kraju izgubili rat.

Od pada bivšega srpskog predsjednika Slobodana Miloševića 2000. godine, četnike se u Srbiji interpretira u pozitivnome svjetlu, i službeno ih se proglasilo antifašističkim pokretom jednakom partizanima, kao dio procesa delegitimizacije Jugoslavije.

Jugoslavenska državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača proglasila je Kalabića krivim za zločine po sedam točaka 1945. godine, a imovina je njegove obitelji zaplijenjena.

Prvi korak koji je sud morao poduzeti bio je utvrđivanje datuma Kalabićeve smrti, a nakon saslušanja svjedoka, odlučeno je da je to bilo 19. siječnja 1946. godine u špilji u blizini Valjeva. Tako, budući da je već bio mrtav, nije mogao izdati Mihailovića. Odvjetnik Vesne Kalabić, Goran Branković, tvrdio je da je njezin djed jedan od najznačajnijih osoba u pokretu Ravna gora, cijenjeni obiteljski čovjek i vrhunski zapovjednik. Istaknuo je da ne postoje važeći dokazi o zločinima i suradnji s neprijateljima, nego da su to laži koje su proširili komunisti”.

Žrtva komunista?

“No, brojni izvori tvrde da je upravo njegova Gorska kraljeva garda bila najzloglasnija četnička jedinica, odgovorna za suradnju s neprijateljima, zločine i teror protiv civila u središnjoj Srbiji, s time da je Kalabić slao pisane izvještaje Mihailoviću u kojima se hvali zločinima protiv komunista.

Iz preostale korespondencije jasno je da je Mihailović bio svjestan Kalabićevih postupaka, ali nije ništa poduzeo u vezi s njima”.

Pravni problemi u Srbiji

“Srpska nacionalna skupština usvojila je dva zakona o rehabilitaciji. Prvi iz 2006. godine dozvoljava da se sve žrtve nepravednih suđenja mogu rehabilitirati.

Drugi, iz 2011. godine, to ispravlja tako da je zabranio mogućnost rehabilitacije ljudima koje su jugoslavenske vlasti proglasile zločincima, ali na Kalabića je primijenjen članak 2 tog zakona koji dozvoljava rehabilitaciju proglašenim ratnim zločincima ako nisu sudjelovali u zločinima”.

Važnost činjenica

“To je bilo moguće jer u sudnici nije bitna točnost povijesnih činjenica nego je obrana predstavila dokaze koji govore u njihovu korist. Još treba vidjeti kako će se proces odvijati.

No, Kalabićev slučaj je najproblematičniji primjer rehabilitacije u Srbiji, jer su njegove ratne aktivnosti uključivale izravnu odgovornost za zločine i suradnju s neprijateljima, što je potkrijepljeno činjeničnim dokazima.

Na tom se slučaju vidi da u suvremenoj Srbiji svatko može biti rehabilitiran i da mu se mogu oprostiti svi zločini”, zaključuje Đureinović.