Published On: Fri, Jun 23rd, 2017

Plenković: Nisam rekao da ploča sa ‘Za dom spremni’ ostaje u Jasenovcu

ZAGREB – Premijer Hrvatske Andrej Plenković demantovao je pisanje hrvatskih medija da sporna spomen ploča sa ustaškim pozdravom “Za dom spremi” ostaje u Jasenovcu. “Neistinita je informacija o odluci vlade da će ploča HOS-a s natpisom ”Za dom spremni” ostati u Jasenovcu”, kazao je premijer Plenković u Briselu, prenio je N1.

Upitan treba li ta ploča tamo ostati, Plenković je odgovorio: “Sve sam rekao u intervjuu neki dan. To je tema o kojoj trebamo razgovarati sa svim partnerima u vladi.

U intervjuu sam rekao sve, pročitajte ga. Kad to bude tema u Europskom Savjetu, onda ćemo o tome pričati”, rekao je Plenković.

Prethodno je Večernji list prenio da je Ministarstvo uprave utvrdilo da nema zakonskog uporišta za uklanjanje sporne spomen ploče podignute pripadnicima HOS u centru Jasenovca na kojoj isklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

To je, kako se navodi, odgovor Ministarstva uprave na interpelaciju najuticajnije opozicione SDP.

Odgovor SDP-u je već napisan, prenose hrvatski mediji, a ministar uprave Lovro Kuščević će ga još jednom, kako se navodi, usaglasati sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

Plenković je ranije izjavio da će prijedlog o tome šta će biti učinjeno sa spornom spomen pločom dati Ministarstvo uprave koje je zadužio da sačini “dubinsku analizu” o tom problemu.

Hrvatski Večenji list piše da će narednih dana uslijediti i sastanci sa udruženjima veterana na temu sporne spomen ploče. Prijedlog odgovora Ministarstva uprave temelji se na proučavanju zakonske regulative koja, kaže izvor Večernjeg iz vlade, ne predviđa sankcije za isticanje pozdrava “za dom spremni”. Dok se zakonska regulativa ne izmjeni, pojašnjava isti izvor, nema uporišta u zakonu da se sporna spomen ploča, postavljena prošlog studenog, ukloni iz Jasenovca. Ali, kako navodi, svako ko smatra da ta ploča vrijeđa njegova osećanja može podići tužbu sudu