Subota, 25 svibnja, 2024

Sretan Međunarodni dan ljevaka

Must Read

Neki liječnik je najozbiljnije tvrdio 1937.godine da ljevoruka djeca „mucaju, škilje i gegaju se kao patke, a u igrama su pravi nespretnjakovići i šeprtlje“.

Glupost! Ljevaci nisu ništa manje pametni od dešnjaka. Oni samo neke stvari automatski obavljaju lijevom rukom.

Ipak, naša je svakodnevnica prilagođena dešnjacima. Škare, mašina za rezanje, otvarač za limenke, fotoaparat – sa svim tim predmetima ljevaci će se namučiti i upravo ih zbog toga često proglašavaju „nespretnjakovićima“.

Naime, današnji dan, 13. kolovoz je Međunarodni dan ljevaka, to je dan kojim se diljem svijeta pokušava pobuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine.

Britanski Klub ljevaka je 13. kolovoza 1992. po prvi puta organizirao obilježavanje Međunarodnog dana ljevaka.

Mnoge slavne osobe bile su ljevaci: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Albert Einsten itd.

Klub ljevaka (The Left-Handers Club) utemeljen je u Velikoj Britaniji 1990. kako bi njegovi članovi bili u tijeku s novim proizvodima koji su im dostupni i kako bi svoje zajedničke poglede izložili proizvođačima i svijetu općenito. Naime, danas je to međunarodna organizacija i vodeće svjetsko savjetodavno središte o pitanjima ljevaka.

Na današnji dan se zapravo potiču dešnjaci da isprobavaju predmete za ljevake i da uvide kako je to kad ti je sve na “krivoj” strani. Prema nekim pokazateljima 11% stanovnika našeg kontinenta je ljevoruko.

Zanimljivo je da je manji postotak ljevaka kod starijih u odnosu na mlađe. Razlog tomu je da su ranije djecu prisiljavali da postanu dešnjaci. Više je onih koji su naučili koristiti i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i lijevu, što im omogućava posebna građa i fiziologija mozga. Kod dešnjaka su mozgovne polutke asimetrično razvijene, tj. razvijenija je lijeva polovica mozga koja kontrolira desnu stranu tijela dešnjaka. Kod ljevaka ne postoji obrnuti slučaj. Mozgovne polutke su jednako razvijene, ali, ljevaci imaju znatno više živčanih vlakana u mozgu od dešnjaka i upravo su ta vlakna važna za brži prijenos informacija između mozgovnih polutki. Tu počiva i uzrok bolje snalažljivosti ljevaka u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i, što je upravo značajno za ljevake, boljih rezultata u logici i matematici.

Taj višak živčanih vlakana je istodobno i prednost i uvjet koji omogućava život i svakodnevno prilagođavanje ljevaka u svijetu dešnjaka.Generalno gledano, ljevoruki ljudi su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru glazbenu memoriju, osjećaj za proporcije, pa su zato veoma zastupljeni u umjetnosti i arhitekturi.

U prošlosti lijeva se strana uvijek smatrala nesretnom. U srednjem vijeku ljevorukost se smatrala vražjim znakom i zbog toga su praznovjerja ljevaci često završavali na lomači.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -