Utorak, 23 travnja, 2024

HOĆE LI MU “PATRIOT” KOMŠIĆ OČITATI LEKCIJU? Erdogan provocira barem polovicu stanovništva BiH

Must Read

Izjava Redžepa Tajipa Erdoana, turskog premijera, da će se Turska brinuti o svim zemljama koje su pripadale provincijama nekadašnjeg Otomanskog carstva, ponovo je uzburkala duhove u BiH, pišu Nezavisne novine.
Ana Trišić-Babić, član Izvršnog odbora SNSD-a i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, ističe da je u zadnjih mjesec dana bilo nekoliko ovakvih izjava koje nisu slučajne.

“Posmatrajući način kako se odnosi prema Balkanu i Siriji više je nego očito da se Turska koristeći BiH pokušava nametnuti kao neki faktor koji ovdje odlučuje. Ove izjave provociraju barem polovicu stanovništva u BiH, uzburkavaju situaciju u BiH, a da pri tom nisu iskrene, jer toliko je tih velikih turskih priča, a nema nijedne investicije u BiH, čak su se povukli iz ‘Bh. Airlinesa'”, istakla je Trišić-Babićeva.

Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a, ističe da bi turski premijer “trebao znati da se Sarajevo prije zvalo Vrhbosna i da na ovom prostoru postoji povijest koja je starija od otomanske”.

“Erdoan bi morao znati da u BiH živi više od 95 posto slavenskog življa i ako nam treba tuđa briga, onda je to briga najveće slavenske države Ruske Federacije, odnosno EU, u kojoj želimo biti s drugim slavenskim zemljama”, istakao je Tadić.

Za njega je riječ “briga” u Erdoanovoj izjavi problematična i iz razloga što je “stavljena u kontekst srednjovjekovnog i feudalnog koncepta ovdje i širom svijeta poznatog kao turska okupacija”.

Amir Zukić, glavni tajnik SDA, s druge strane, pišu Nezavisne novine,  ističe da ove izjave nisu problematične, jer Erdoan slično govori i o drugim zemljama, pa i o Srbiji.

“Dok god ne zadiru u ustavni poredak, takve izjave nisu problem. Turska sada ima značajniju ekonomsku suradnju sa Srbijom nego s BiH i bila je uključena u tamošnje događaje pa ne smatramo da se miješa u unutarnje stvari Srbije”, istakao je Zukić.

Mehmed Bradarić, član SDP-a u Domu naroda BiH, ističe da od Turske očekuje da BiH pomogne kroz ekonomsku suradnju, a ne “galerijski iz daljine”.

“Turska ima dobru priliku pokazati da joj je stalo do BiH kroz ekonomska ulaganja, i to je jedini ispravni način. A što se toga tiče, patronat nad BiH imaju neke druge države više nego što to sad ima Turska”, istakao je Bradarić.

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, istakao je da će o politici i odnosima između BiH i Tuske odlučiti tijela BiH.

“To što je nekad teritorij BiH bio u sastavu turske imperije ne znači da mi moramo imati neke posebne odnose. Naše odnose trebaju diktirati interesi, a ne neke stare činjenice i priče iz povijesti”, istakao je Vegar.

Erdoan je juče tijekom prijama u organizaciji Grupe istanbulskog prijateljstva rekao da Turska neće prestati brinuti o zemljama koje su bile u sastavu provincija Otomanskog carstva.

Zahvaljujući Bogu, mi smo uspjeli povezati 81 državnu pokrajinu, rekao Erdoan

“Govore mi da pustim zbivanja u Gazi, Sarajevu, Kabulu, da se više interesiram za stanje u Dijarbakiru, Čankiriju, Trabzonu… Ali zahvaljujući Bogu, mi smo uspjeli povezati ono što smo u prošlosti imali, 81 državnu pokrajinu. Brinut ćemo se i o njima i o Turskoj. Za to uopće ne treba brinuti. Mi vodimo politiku koja paralelno brine o situaciji u Šemidinliju, Damasku, Gazi i Sarajevu, Hakariju i Arakanu, Kabulu i Dijarbakiru, Trabzonu i Čankiriju”, rekao je Erdoan.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x