Published On: Čet, ruj 19th, 2013

Srbija u New Yorku u ponedjeljak otkriva spomenik Nikoli Tesli

U povodu 70. obljetnice smrti Nikole Tesle u ponedjeljak će u New Yorku biti svečano otkriven spomenik čuvenom svjetskom znanstveniku, priopćeno je u srijedu u Beogradu.

“Nikola Tesla, Srbin i Amerikanac”, pisat će na spomeniku podignutom ispred Teslina laboratorija na Long Islandu u New Yorku, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Organizacijskog odbora za obilježavanje obljetnice Tesline smrti.

Spomenik je djelo doajena srpskog kiparstva Nikole Koke Jankovića i bit će postavljen u Shorehamu, gdje je Nikola Tesla podigao čuveni toranj Wardenclyffe, danas jedini očuvani objekt u kojem je stvarao velikan svjetske znanosti. Na ceremoniji povodom 70. obljetnice Tesline smrti spomenik će u ponedjeljak otkriti srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

“Otkrivanje spomenika Nikoli Tesli dolazi u izuzetnom trenutku, u vrijeme kad se diljem svijeta povećava pozornost i zanimanje za Teslu”, rekla je ravnateljica ureda vlade za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji Slavka Drašković.

Ona je istaknula da je prošle godine uz ogromnu pomoć srpske dijaspore za svega tjedan dana prikupljeno 1,37 milijuna dolara za otkup i renoviranje Teslina laboratorija, ali da tad američki mediji u svojim izvješćima nisu navodili srpsko podrijetlo poznatog znanstvenika, dok je u nekoliko njih bilo spomenuto da je u SAD došao iz Hrvatske.

“Mi kao Srbija želimo da bude prepoznat kao srpski brend i ovo je način da ga povežemo s našom zemljom. Na otkrivanje spomenika bit će pozvani i američki mediji pa će ovo biti iznimna prilika da započne organiziran način povezivanja djela i rada Nikole Tesle sa Srbijom”, navode elektronički mediji izjavu ravnateljice vladina ureda za dijasporu.

Predsjednik Organizacijskog odbora Aleksandar Vlajković ocijenio je otkrivanje spomenika Nikoli Tesli kao “velik događaj za srpski narod u SAD” i rekao kako postoje planovi da se na Long Islandu jednog dana izgradi “Teslin svijet”.

“Tesla world’ će biti poput Disneylanda, centar za popularizaciju znanosti, gdje će dolaziti mladi ljudi razvijati maštu”, rekao je Vlajković i najavio da će nakon podizanja spomenika Tesli ispred njegova laboratorija, iduće godine biti podignut i spomenik ispred sveučilišta Columbia u New Yorku, zajedno sa spomenikom Mihajlu Pupinu.

“Tesla je most u suradnji sa SAD i on nas na najbolji način povezuje s najmoćnijom zemljom sveta”, zaključio je Vlajković.