Published On: Pet, sij 11th, 2013

Srbija posudila od Rusije 800 milijuna dolara

Srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić potpisao je u petak u Moskvi s ruskim ministrom financija Antonom Siluanovom ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 milijuna dolara za potrebe Željeznica Srbije, izvijestili su beogradski elektronički mediji.
Kredit je namijenjen za gradnju i modernizaciju željezničke infrastrukture na najvažnijim međunarodnim pravcima, te kupnju ruskih dizelmotornih vlakova, a bit će dostupan pet godina počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz fiksnu godišnju kamatu od 4,1 posto koja će se plaćati kvartalno.
Kako su ranije javili srbijanski mediji, ukupna vrijednost projekata za srbijansku željeznicu procijenjena je na 920 milijuna dolara, a Srbija će morati osigurati 15 posto novca, odnosno 120 milijuna dolara.
Predviđeno je da u poslovima obnove i gradnje željezničke infrastrukture u Srbiji ruske tvrtke sudjeluju u razmjeru 70 prema 30 posto.
Među projektima koje će Srbija financirati ruskim kreditom je i kupnja dizelmotornih vlakova ruske tvrtke Metrovagonmaš.
Kako je iz Moskve izvjestila državna agencija Tanjug, ministri financija Srbije i Rusije razgovarat će tijekom dana i o realizaciji kredita od milijardu dolara za potporu srpskom proračunu, a ministar Mlađan Dinkić imat će i odvojene razgovore s predsjednikom uprave ruske VTB banke Andrejem Kostinom.