Published On: Pet, sij 11th, 2013

ZADRŽAO 60.000 EURA: Podignuta optužnica protiv Ljube Ćesića Rojsa jer je prisvojio novac za obranu HVO generala

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ljube Ćesića Rojsa, i to zbog prevare. Sumnjiči ga se da je za sebe zadržao 60.000 eura koji se skupljao za pomoć odbranama šestorici Hrvata iz BiH koji se nalaze u Haagu
“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon provedenih dokaznih radnji podignulo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st.. 1. i 4. Kaznenog zakona.
Optužnicom se 54-godišnjaka tereti da je od siječnja do lipnja 2010. godine u Zagrebu, prilikom dogovaranja pružanja financijske pomoći optuženicima u kaznenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Den Haagu, bez pravne osnove i razloga, za sebe zadržao iznos od 60.000,00 eura te se na taj način okoristio za iznos od 431.580, 00 kuna “, priopćeno je na stranicama DORH-a.
Kako piše Večernji list, priča je u javnost dospjela lani u rujnu kada se doznalo da je poduzetnik Jako Andabak dao novac Rojsu, koji je ovaj kao pomoć trebao proslijediti obiteljima optuženika ali to nije učinio. Rojs se tada pravdao da je sve zapelo jer je novac bio na računu koji mu je blokirao Interpol u vrijeme kada mu je bio zabranjen ulazak u EU.