Published On: Tue, Aug 8th, 2017

Srbija pojačala carinski nadzor za robu iz Hrvatske uzvraćajući na hrvatske mjere

Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske, priopćila je u ponedjeljak srbijanska uprava carina (UCS), uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala pristojbe i pojačala fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz nečlanica EU-a.

U priopćenju dostavljenom Hini, UCS navodi da “u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim tijelima i inspekcijskim službama pojačava mjere kontrole i nadzora nad robom”. Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka “svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj”.

Roba se, kako je navedeno u priopćenju “potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije”. Tek kad iz inspekcija ministarstva poljoprivrede stignu pozitivna rješenja, roba, kako se navodi, može biti ocarinjena i puštena u slobodnu prodaju. Prema neslužbenim saznanjima Hine, carinske ispostave na graničnim prijelazima s Hrvatskom već su dobile upute o primjeni mjera./HMS/