Published On: Tue, Aug 8th, 2017

Bivši glavni tužitelj BiH teško povrijeđen: Goran Salihović pao sa tri metra visine, trenutno je nepokretan

Ročište protiv bivšeg glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića, koje je bilo zakazano za srijedu neće biti održano zbog ozljede osumnjičenog, rekao je Salihovićev branitelj Rifat Konjić. Konjić je naveo da je obavijestio postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH da je Salihović teško ozlijeđen.

“Obavljajući poljoprivredne radove, Salihović je pao sa zida koji je visok tri metra i zadobio prijelom peta na obje noge. Trenutno je nepokretan i čeka se njegov oporavak”, istaknuo je Konjić.

Tužiteljstvo BiH ispitalo je prošlog mjeseca Salihovića u svojstvu osumnjičenog u predmetu u kojem kaznenu istragu vodi Posebno odjeljenje za organizirani, gospodarski kriminal i korupciju. Salihović je osumnjičen za niz nepravilnosti u radu Tužiteljstva BiH, zbog čega je suspendiran u rujnu prošle godine, a usporedo sa disciplinskim postupkom koji je okončan, Tužiteljstvo vodi i kaznenu istragu protiv njega, piše Srna.

Ured disciplinskog tužitelja tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koja za to nisu zakonom ovlaštena, te da se miješao u postupanje sudaca ili tužitelja.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprijeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća /VSTS/, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo VSTS-a donijelo je u lipnju službenu odluku kojom je Salihović smijenjen sa dužnosti glavnog tužitelja BiH. Prema ovoj odluci on ostaje tužitelj Tužiteljstva BiH., potražiti i oglas za posao, a dostupna je i kursna lista koja je svakodnevno ažurirana.