Published On: Sri, lis 16th, 2013

Srbija napravila napredak ka EU

Šef izaslanstva Europske unije ( EU ) u Srbiji Michael Davenport je , ocjenjujući godišnji Izvješće povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea rekao da postoji povjerenje u politiku proširenja EU .

Davenport je nakon predaje Izvješća srbijanskom premijeru Ivici Dačiću u beogradskom Medija centru rekao da je Srbija u 2013. postigla značajan napredak na putu priključenja .

Europski diplomat je naveo da je Briselski sporazum bio prekretnica u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da se prati realizacija plana provedbu tog Sporazuma i izbori na Kosovu .

” U izvješću se ukazuje da postoje reforme u oblasti pravosuđa , borbe protiv korupcije i reforme državne administracije ” , ocijenio je Davenport i dodao da ima područja u kojima treba ubrzati reforme .

Kao posebno za primjenu refornni je izdvojio područje pravosuđa .

Davenport je rekao da EU sada ima prioritet da se pripremi za prvu međuvladinu konferenciju sa Srbijom najavljenu za siječanj 2014. godine .

Prezentaciji izvještaja je prethodio prijenos uživo konferencije za tisak iz Bruxellesu europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea .

Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon današnjeg susreta s Davenport da je Izvješće o napretku Srbije na putu ka Europskoj uniji , koji mu je danas predao šef Delegacije EU u Srbiji , jedan od najpovoljnijih dosad , i izrazio očekivanje da će pristupni pregovori s EU početi najkasnije u siječnju .

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuleje je , predstavljajući taj Izvješće o napretku zemalja na putu ka EU , u Bruxellesu priopćio da je Srbija ispunila kriterije za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom ( EU ) , pošto je postigla znatan napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom . On je izrazio očekivanje da će do kraja prve polovice 2014. godine imati prvi izvještaj skrininga , čime će se otvoriti put da se prva poglavlja nađu na stolu .

Fule je priopćio da 28. listopada s Kosovom počinju pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju .

 

( aa )