Subota, 13 travnja, 2024

Srbija napravila napredak ka EU

Must Read

Šef izaslanstva Europske unije ( EU ) u Srbiji Michael Davenport je , ocjenjujući godišnji Izvješće povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea rekao da postoji povjerenje u politiku proširenja EU .

Davenport je nakon predaje Izvješća srbijanskom premijeru Ivici Dačiću u beogradskom Medija centru rekao da je Srbija u 2013. postigla značajan napredak na putu priključenja .

Europski diplomat je naveo da je Briselski sporazum bio prekretnica u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da se prati realizacija plana provedbu tog Sporazuma i izbori na Kosovu .

” U izvješću se ukazuje da postoje reforme u oblasti pravosuđa , borbe protiv korupcije i reforme državne administracije ” , ocijenio je Davenport i dodao da ima područja u kojima treba ubrzati reforme .

Kao posebno za primjenu refornni je izdvojio područje pravosuđa .

Davenport je rekao da EU sada ima prioritet da se pripremi za prvu međuvladinu konferenciju sa Srbijom najavljenu za siječanj 2014. godine .

Prezentaciji izvještaja je prethodio prijenos uživo konferencije za tisak iz Bruxellesu europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea .

Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon današnjeg susreta s Davenport da je Izvješće o napretku Srbije na putu ka Europskoj uniji , koji mu je danas predao šef Delegacije EU u Srbiji , jedan od najpovoljnijih dosad , i izrazio očekivanje da će pristupni pregovori s EU početi najkasnije u siječnju .

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuleje je , predstavljajući taj Izvješće o napretku zemalja na putu ka EU , u Bruxellesu priopćio da je Srbija ispunila kriterije za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom ( EU ) , pošto je postigla znatan napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom . On je izrazio očekivanje da će do kraja prve polovice 2014. godine imati prvi izvještaj skrininga , čime će se otvoriti put da se prva poglavlja nađu na stolu .

Fule je priopćio da 28. listopada s Kosovom počinju pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju .

 

( aa )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -