Published On: Wed, Oct 16th, 2013

Pack: Izvještaj o napretku BiH je upozorenje političarima

Izvještaj o napretku BiH za 2013. godinu trebao bi predstavljati signal upozorenja političarima u BiH da od njih očekujemo da riješe pitanje provođenja odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu ” Sejdić i Finci ” , koje je veoma dugo otvoreno , izjavila je Srni poslanica Europskog parlamenta Doris Pack .

Ona je ukazala na vrlo jasno upozorenje koje taj izvještaj nosi sa sobom , napominjući da joj uopće nije žao što se u slučaju BiH poseglo za mjerom ” rezanja ” IPA fondova .

Pack je , ipak , optimista da bi uskoro političari u BiH mogli doći do rješenja za provođenje odluke ” Sejdić i Finci ” , jer postoji pravi trenutak da to učine .

” Posljednje informacije koje su stigle do mene daju mi razloga za optimizam da je moguće uskoro doći do rješenja ” , naglasila je ona .

Zamoljena da prokomentira glasine da sljedeći saziv Europske komisije neće imati funkciju povjerenika za proširenje , Pack ističe da je to sasvim moguće , ali i da je BiH već u procesu proširenja iz kojeg je nitko ne može izbaciti .

” BiH je na putu ka EU , ali mora nešto i ispuniti . Ulazite u klub koji ima pravila koja se moraju poštovati . Ako niste u stanju ispuniti skromne uvjete kao što je provođenje odluke Sejdić i Finci , moramo se zapitati što bi drugo mogli tražiti od vas ” , dodala je Pack .

 

Srna