Srbija izvan Unije, jer Njemačka tako želi?!

MOSKVA – Srbija ostaje izvan EU zato što Njemačka tako želi, a ne zbog toga što ne može se dogovori s Albancima u Prištini, navodi se u osvrtu Glasa Rusije.
Pregovori u Bruxellesu imali su samo jednu nepoznanicu: koliko je Beograd spreman popustiti odjednom. Još nije kasno da Beograd, od ovog proljeća oslobođen balasta europskog puta, redefinira svoju europsku agendu.
Takav korak podrazumijevao bi prekid pregovora s Albancima u Prištini pod patronatom EU i SAD i opredjeljenost da se u rješavanje pitanja Kosova uključe i druge sile, u okviru UN, dok za to još nije kasno.
Srbija je bila spremna platiti najveću cijenu za prijam u EU i to joj nije bilo dovoljno ni za početak pregovora o članstvu. Tu okolnost nitko u Bruxellesu ne može joj zamjeri i ona je najjači argument Beograda za promjenu europske politike, stoji u osvrtu.
U takvim okolnostima, Srbija bi iznutra mogla sebe da uređuje po europskim standardima, da suzbija korupciju i kriminal i inzistira na pravima Srba na Kosovu i Metohiji, budno motreći na njihovu sigurnost i pedantno bilježeći i objavljujući svaki incident, kaže se u tekstu povodom nesupjelih srpsko -albanskih pregovora u Bruxellesu.
Na vanjskopolitičkom planu, Srbija bi takvim potezom dobila prirodno mjesto u Europi: u orbiti europsko-ruskih, odnosno rusko-njemačkih odnosa.
Takav korak iziskuje konkretnije ponude i jamstva Moskve nego što je prošlonedjeljna izjava ruskog amasadora u Kosovskoj Mitrovici – da Srbija treba da se priključi životnoj snazi ​​Rusije.
Prilika za takav korak je dobra, jer Beogradu nitko ne može prebaciti krivnju za propast pregovora.
Ako pokaže volju da se uklopi u poredak rastućih rusko-njemačkih interesa, Srbija dobiva sigurniji ili makar manje agresivan horizont na Zapadu i zaleđinu na Istoku, a bojazan da bi zbog promjene tečaja trpjela ekonomija postala bi izlišna, navodi se u osvrtu.

more recommended stories