Published On: Sri, tra 3rd, 2013

A SADA JAMLJANJE: Federacija je u rukama Jerke Ivankovića Lijanovića

Federalni premijer Jerko Ivanković Lijanović zakazao je nastavak 76. sjednice Vlade Federacije BiH za četvrtak, 4. travnja u Sarajevu u 10 sati.
Prošlog tjedna, kako je poznato, dopremijer Ivanković Lijanović je zakazao i predsjedavao nastavkom 76. sjednice Vlade FBiH, a kojoj nisu nazočili članovi Vlade iz SDP-a.
Tom prilikom je Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije priopćio kako smatra da nisu ispunjeni uvjeti da zamjenik federalnog premijera može zakazati sjednicu ili nastavak sjednice Vlade Federacije BiH budući da premijer tog dana (27. ožjujka) nije bio odsutan niti spriječen da obavlja svoje dužnosti, niti je odredio bilo kojeg od zamjenika premijera da sazove sjednicu.
U međuvremenu je premijer Nermin Nikšić od Ustavnog suda FBiH zatražio da razriješi spor između premijera i devet ministara u vezi sa spornom odlukom, a zbog prekoračenja ovlaštenja i zloupotrebe položaja podnio je i kaznenu prijavu protiv dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića.
Nikšić je naveo da nema namjeru zakazivati redovne sjednice Vlade FBiH dok Ustavni sud FBiH ne riješi taj spor.
Ministri iz SDPBiH i premijer Nermin Nikšić napustili su 19. ožujka sjednicu Vlade Federacije BiH, nakon što su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava (HSP) BiH usvojili izmjene Poslovnika o radu Vlade.