Published On: Pet, sij 5th, 2018

Srbi u Mostaru proslavljaju Božić u krugu svojih obitelji i susjeda

Srbi u Mostaru uglavnom proslavljaju Božić u krugu svojih obitelji i sa svojim prijateljima i susjedima. Osim tradicionalnog paljenja Badnjaka pred crkvom i odlaska u crkvu, gradska populacija slavi Božić u svojim kućama, kazao je Feni generalni tajnik SPKD “Prosvjeta” Mostar Goran Kosanić.

– Pošto živimo u jednom predivnom multietničkom gradu nastojimo u svojim domovima ugostiti prijatelje i susjede kod kojih također odlazimo na Bajram i Božić. I pored teških situacija u kojima se nalazimo, za taj dan nastojimo pripremiti što bogatiju trpezu, uz tradicionalna jela i izobilje kolača. U tim danima pokušavamo zaboraviti sve probleme i krize koje nas tište i uz pjesmu i druženje proslaviti ovaj veliki blagdan – naglasio je Kosanić.

SPKD “Prosvjeta sa svojom dugom tradicijom (1902. godina) sa sjedištem u Čorovića kući, zahvaljujući ljudima koji su ostali u Mostaru i u vrijeme rata, već dugi niz godina u svom prostoru organizira “Božićni prijem” uz prigodan glazbeni program te nastoji, da kao pravi domaćin, ugosti sve ljude dobre volje tog grada.

– Uz bogatu trpezu uglavnom se prisjetimo lijepih stvari iz prošlosti zajedničkog života, i onima koji ne vjeruju u takav život, pokažemo i dokažemo da u ovom gradu još živi onaj stari mostarski duh multietničnosti – ističe Kosanić.

SPKD “Prosvjeta” u povodu Božićnih praznika obilazi i starije i slabo imućne obitelji te uz lijepu riječ i malo razgovora s njima uruči im pakete pomoći. Tako su i ovih dana obišli staricu koja je 1925. godište te joj uručili prigodne poklone i paket s namirnicama.

Mladi članovi “Prosvjete” koji su dio Omladinskog kluba tog društva obišli su, i pored lošeg vremena i snijega, pet obitelji, uglavnom staraca, koji žive na Zijemljima i proveli čitav dan s njima te im uljepšali ove dane. Iz nekih kuća su ispraćeni sa suzama jer je te ljude, kako kaže Kosanić, svatko zaboravio.

U suradnji sa Crvenim križem i Misijom bez granica, članovi “Prosvjete” obišli su i obitelji na području Nevesinja te im uručili prigodne pakete.

– Pošto u našem statutu ne piše da se bavimo humanitarnim radom, ipak smatramo da je ovakve akcije potrebno organizirati u ove blagdanske dane. Ni jednog momenta nije nam cilj da se hvalimo time, nego želimo i druge da potaknemo na takve akcije, jer ima ljudi kojima je potrebno pomoći i pružiti lijepu riječ i ruku – kazao je generalni tajnik SPKD “Prosvjeta” Mostar te pozvao sve ljude dobre volje da dođu na “Božićni prijem” koji to društvo organizira u ponedjeljak, 8. siječnja, u Ćorovića kući.

Pravoslavni vjernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić – rođenje Isusa Krista, proslavljaju 7. siječnja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare