Published On: Uto, kol 27th, 2013

SRBI KINEZIMA: “Mi smo otok u europskom oceanu”

Peking – Predsjednik Srbije izjavio da je Srbija spremna otvoriti pregovore s EU o članstvu i da ih brzo završi, ali da nikada neće priznati Kosovo, ni po cijenu EU.

“Mi smo državu uglavnom uredili po europskim pravilima, započeli smo borbu protiv kriminala svake vrste, reformu pravosuđa. Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi”, rekao je Tomislav Nikolić, oji boravi u službenom posjetu Kini.

Prema njegovim riječima, Srbija ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je dio europske obitelji naroda. “Srbija je lider na Balkanu. EU bez Balkanskog poluotoka nije kompletna, a sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Europe bez članstva Srbije u EU. Europska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija EU “, odgovorio je Nikolić na pitanje” Global Newsa “o Kosovu i utjecaju tog pitanja na europske integracije. Predsjednik Srbije je na vrlo posjećenoj press konferenciji podsjetio da 28 članica EU pojedinačno odlučuje o tome da li je Srbija ispunila uvjete za članstvo u EU i da su 23 zemlje priznale neovisnost Kosova. “Ali nama nije postavljen taj zahtjev, niti bismo mi to prihvatili čak i kada bi nam bio ugrožen put u EU”, istaknuo je Nikolić, zahvalivši se Kini i drugim zemljama na nepriznavanju jednostarno proglašene neovisnosti Kosova.Predsjednik Srbije je rekao da su sporazumi s Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više volio da su pod UN, ali da to nije moguće. Odgovarajući na pitanje Kineskog međunarodnog radija o suradnji Srbije i Kine, Nikolić je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već “da bismo se dogovorili kako ćemo raditi zajedno”. “Mislim da smo se odlično razumjeli”, ocijenio je predsjednik Srbije. Napominjući da u Srbiju dolaze i privatne i državne kineske firme, koje su uglavnom angažirane na infrastrukturnim objektima, Nikolić je rekao da je delegacija Srbije u Kinu došla s mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i pokazati s koliko država Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini. “Ako zamislite europski kontinent kao ocean, mi smo kineskim rukovoditeljima ponudili Srbiju kao otok u tom oceanu. Na teritoriju Srbije mogu smjeste i proizvode svoju robu i prodaju diljem Europe “, istaknuo je Nikolić. Odgovarajući na pitanje Čajna njuz servisa o ekonomskoj krizi u svijetu i kako se ona odražava na Srbiju i Kinu, Nikolić je kazao da dvije zemlje nisu izazvale tu krizu, a da Srbija malo može pridonijeti njenom prevladavanju. ” Uloga Kine je ozbiljnija i evidentno je da Kina pomaže mnogim gospodarstvima. Mi smo obnovili stara prijateljstva u Africi i svugdje smo naišli na Kinu. Kina je danas dragocjen partner i Afrike i Latinske Amerike “, ukazao je Nikolić, primijetivši da istovremeno ima i onih u svijetu kojima smeta ekspanzija kineske ekonomije.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare