Utorak, 23 srpnja, 2024

Nestala dokumentacija iz predmeta atentata na Jozu Leutara

Must Read

Iz arhive Federalne uprave policije nestali su brojni originalni dokumenti, potvrđeno je za Žurnal.info iz više policijskih izvora.

Većina nestalih dokumenata odnosi se na predmete gospodarskog i organiziranog kriminala. Povodom nestanka dokumenata trenutno se u Federalnoj upravi policiji provodi interna istraga.

Na upit žurnala iz FUP-a odgovaraju: “Federalna uprava policije ne može komentirati svoje operativne aktivnosti”

Istraga je, kako saznaje Žurnal, započela nakon što je slučajno utvrđeno da nedostaju brojni originalni dokumenti u predmetu “Hekleri”, u kojem su, krivičnim postupkom bili obuhvaćeni Šemsudin Mehmedović, aktualni SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH, te Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka Sarajevo.

Iz tog spisa je, kako saznajemo, nestao i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Mehmedovića i drugih, a u omotu spisa je pronađeno tek nekoliko depeša koje nemaju nikakav značaj.

Kako podsjeća Žurnal.info, ‘afera hekler’ datira iz razdoblja 96 -98.godina, zbog koje je federalni MUP, šest godina poslije, protiv kantonalnog ministra Šemsudina Mehmedovića, bivšeg šefa Uprave policije Nedžada Korajlića (sadašnji dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu), Benjamina Mehmedovića, u to vrijeme referenta u Policijskoj upravi Tešanj, i Muharema Ahmića, nekadašnjeg komandanta u 337. brigadi Vojske Federacije, podnio krivične prijave.

Prema navodima iz optužnice Kantonalnog tužiteljstva u Zenici, njima se na teret stavljalo da su iz policijskog skladišta CSB-a Zenica izuzeli 450 pušaka automatskih pušaka Heckler&Koch, 38 sanduka municije i 15 sanduka granata, koje su potom podijelili odabranim građanima.

Budući da pojedini građani kasnije nisu vratili oružje, procijenjeno je kako je Federalnom MUP-u nanesena šteta od oko devet tisuća maraka s tim da je u izmijenjenoj optužnici iznos štete uvećan na nešto više od  pola milijuna maraka. Šemsudin Mehmedović se za trajanja suđenja branio kako je podjela oružja građanima izvršena u vrijeme neposredne ratne opasnosti (u zimu 1996.), uz usmenu suglasnost pretpostavljenih, a na temelju povjerljive procjene političko-sigurnosne situacije?! Maratonski sudski proces Mehmedoviću i njegovim prvim suradnicima na koncu je završen oslobađajućim presudama, piše Žurnal.info.

SAB banka

U Federalnoj upravi policije također je utvrđeno da je nestao dio i originalne dokumentacije u predmetu SAB Banka. Sudski proces koji se vodio u vezi sa SAB bankom je bio protiv Alemka Nuhanovića, koji je banci ostao dužan 6,2 milijuna KM te je zbog prevare odslužio kaznu od četiri godine zatvora.

U obrazloženju policije rečeno je da je Alemko Nuhanović, u svojstvu direktora poduzeća Alemko Company, Alemko Komerc i Pansion Alemko, od 1995. do 1999. godine doveo u zabludu osobe SAB banke, Privredne banke Sarajevo te druge gospodarske subjekte iz Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu stanja i priliva sredstava na žiroračune njegovih poduzeća i na taj način dobivao odobrenja za kratkoročne kredite i isporuku roba.

“Za osiguranje vraćanja odobrenih kredita i preuzete robe Nuhanović je povjeriteljima izdao ukupno 34 ovjerena i potpisana naloga, iako je znao da su žiroračuni njegovih poduzeća blokirani. Osim toga, Nuhanović je od 1994. do 1999. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na dobit i poreza na plaće, putem maloprodajnih objekata vlastitih poduzeća stavljao u promet raznu robu, ostvarujući na taj način dobit i isplaćujući plaće zaposlenima, a što nije evidentirao u poslovnim knjigama i tako izbjegao plaćanje poreskih obaveza u iznosu višem od  pola milijuna maraka”.

Slučaj ‘Leutar’

Istragom u FUP-u do sada je utvrđeno da u više od deset predmeta nedostaje dio originalne dokumentacije, među kojima i dio dokumenata iz predmeta atentata na zamjenika federalnog ministra unutarnjih poslova Joze Leutara. Inače, kako piše Žurnal.info ovaj predmet vodi Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, međutim i nakon skoro 17 godina ovaj predmet i dalje je misterija. Počinitelji i nalogodavci ovog ubojstva još nisu pronađeni.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -