Utorak, 25 lipnja, 2024

Šprem se okrenuo vjeri i zaželio sprovod sa svećenikom

Must Read

Pokojni predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem u četvrtak će biti pokopan uz državničke počasti. No kako će točno izgledati njegov sprovod, ne zna se jer ne postoji propisani protokol.

Čim se u nedjelju saznalo za Špremovu smrt, predsjedništvo Sabora donijelo je odluku o državnom pogrebu i osnovalo Odbor za pokop, čiji su članovi premijer Zoran Milanović, predstavnici Vlade, Sabora i stranačkih klubova. Odbor će propisati trajni protokol u slučaju smrti državnih dužnosnika i definirati kome pripada to pravo. Zasad je sigurno da će sutra u 17 sati biti komemoracija u Saboru, da će Špremov lijes biti izložen u četvrtak, na dan sprovoda, od 7.30 do 11.30 u mrtvačnici na Mirogoju te da će u 12 sati biti pokop. Sigurno je i da će u ceremonijalnoj povorci biti pripadnici oružanih snaga i policije koji će sanduk pokojnog Šprema pratiti od mrtvačnice do grobnog mjesta. Prije polaska povorke govore će održati predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i vjerojatno potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Dužnosnici, Špremovi prijatelji i suradnici nisu informirali javnost gdje će točno biti položeno tijelo predsjednika Sabora, odnosno ima li njegova obitelj grobnicu ili se traži mjesto na Mirogoju.

Prema posljednjoj Špremovoj želji bit će organiziran crkveni pokop. Iako se deklarirao kao ateist, pokojni predsjednik Sabora, koji je uvijek isticao da mu je majka vjernica, za vrijeme bolesti i sam se okrenuo vjeri te na samrti tražio ispovijed i posljednju pomast. Navodno je zaželio i pjesmu “Bili cvitak” Jure Stublića.

Postavilo se i pitanje zašto po njegovo tijelo u Houston nije otišao službeni Vladin zrakoplov, već će stići redovitim letom. Kako su nam objasnili u Saboru i Vladi, zrakoplov nema prtljažnik i ne mogu se izvući sjedala pa je prijevoz tehnički neizvediv.

Račan pokopan u tišini

Dosad su uz državničke počasti pokopani prvi predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak, političar i pisac Vlado Gotovac te bivši predsjednik Sabora Vlatko Pavletić. Državnički pokop nudio se i obitelji pokojnog premijera Ivice Račana, no njegova je obitelj to odbila pa je pokopan u tišini u najbližem obiteljskom krugu. Vlada je jučer dan pokopa Borisa Šprema proglasila Danom žalosti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -