Published On: Sat, Oct 24th, 2015

Specijalci SIPA-e osvojili brončanu medalju na vježbi u Velsu

Na poziv zapovjednika 160. Brigade Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, osam policijskih službenika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e sudjelovali su na vježbi „Kambrijska patrola“, koja je, od 18. do 20. listopada, održana u Velsu u Velikoj Britaniji.

Na vježbi je sudjelovalo 126 ekipa, od kojih 21 međunarodna. Policijski službenici SIPA-e, u organizaciji Britanskog veleposlanstva u BiH, proveli su tri tjedna u 1 Kraljevskoj irskoj regimenti, gdje su se zajedno s oficirima i vojnicima bataljona 1 Kraljevske Irske Regimente pripremali za ovaj događaj.

Vježba „Kambrijska patrola“ najzahtjevnija je i najizazovnija vježba koju Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva organiziraju svake godine još od 1956. godine. Provedena je na zahtjevnom terenu na području Crnih planina, a naglasak je na testiranju psihičkih osobina u aspektima timskog rada, planiranja, liderskih vještina, navigacije i izviđanja.

Prvi put od 1956. godine ekipa iz regije Zapadnog Balkana sudjelovala je na ovoj vježbi, te su prvi put pripadnici jedne policijske jedinice uspjeli završiti marš dužine 100 kilometara preko Crnih planina i osvojiti brončanu medalju.

Pomoćnik komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljavić posjetio je 160. Brigadu Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i prisustvovao vježbi kao podrška ekipi SIPA-e. Prilikom posjeta potpukovnik Graham Shannon, komandant 1 Kraljevske irske regimente, uručio mu je plaketu Regimente, a ekipa SIPA-e pozvana je da i sljedeće godine sudjeluje na ovom događaju, priopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.