Published On: Ned, tra 4th, 2021

KAKAV SIN: Sve ono što je Alija potpisao Bakir danas želi srušiti

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući sinoć na Federalnoj televiziji ponovio je kako SDA ne pristaje ni na kakav dogovor dok se ovlasti Federalnog Doma naroda ne svedu na ovlasti koje ima Vijeće naroda Republike Srpske.

To je stav suprotan onome koji je iznio 2018. Tada je tražio da se ovlasti Vijeća naroda RS povećaju na razinu Doma naroda u FBIH.

“Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo Vitalni nacionalni interes”, kazao je Izetbegović i ponovio kako je to sadržano i u Komšićevom pismu upućenom Bruxellesu, zbog čega su ga kritizirali veleposlanici zemalja članica Kvinte, Francuske, Njemačke, Italije, SAD i V. Britanije.

Ovime je Izetbegović kazao da je on za dogovor oko Teme 1 ako se pristane da se njemu udovolji na Temi 2, koja apsolutno nema dodirne točke s Temom 1.

Naime Ustavni sud već je presudio oko Vijeća naroda i Doma naroda u FBIH (Tema 1) i to upravo prema apelaciji Bakirovog oca, kada je presudio o konstitutivnosti svih na cijelom teritoriju. Potom je Petritsch nametnuo Vijeće naroda u RS a srpski klub Doma naroda u FBIH. I ta presuda o konstitutivnosti svih na cijelom teritoriju apsolutno nema nikakve veze s presudom Ustavnog suda BIH o prestanku prava Bošnjaka da upravljaju hrvatskim i srpskim klubom Doma naroda FBiH.

Međutim niti današnji HDZ niti SNSD niti Ustavni sud niti itko od onih koje Bakir ovih dana optužuje, nije stvorio asimetričnu BIH sastavljenu od građanske RS i bošnjačkohrvatske konsocijacije FBIH. Takvu BIH stvarao je i stvorio je upravo Bakirov otac. Sve ono što je Alija potpisao Bakir danas želi srušiti.

Zašto pri tome optužuje Čovića i Dodika nije jasno. Neka pogleda čiji potpis stoji nad nesimetričnom BIH. Iznenadit će se.

Još će se više iznenaditi kada pogleda čiji potpis je povučen s Lisabonskog sporazuma, koji je nudio simetrično riješenje na teritoriji cijele BIH. I to daleko prije 100.000 mrtvih.

Podsjetimo, presuda Ustavnog suda BiH zahtjeva izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo da i Hrvati mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i svih 17 izaslanika Federalnog doma naroda, dok Izetbegović zahtjeva rušenje Daytonskog sporazuma, kroz eliminiranje zakonodavne uloge Federalnog doma naroda, što bi dovelo i do eliminacije Hrvata kao političkog, ustavotvornog, državotvornog naroda u BiH,