Published On: Sri, ožu 29th, 2023

SPC: Zabrinutost zbog državnog terora nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva (SPC) izrazila je duboku zabrinutost činjenicom da državni vrh Ukrajine provodi državni teror nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i grubo krši temeljna prava i vjerske slobode s ciljem brisanja svih tragova izvornog Pravoslavlje u Ukrajini.

“SPC s dubokom zabrinutošću, tugom i bratskom ljubavlju gleda na stradanje svetaca u Ukrajini zbog pritisaka, nasilja i progona koje aktualna ukrajinska vlast provodi protiv kanonske Crkve, a time i nad većinom vlastitih građana. “, navodi se u saopštenju koje je potpisao Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, kao predsednik Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

SPC se nada da će i druge crkve i vjerske zajednice, kao i institucije i organizacije koje brinu o miru, pravdi i svakom redu u svijetu, osuditi flagrantno kršenje vjerskih prava i sloboda u Ukrajini.

Kako navode, odluka aktualnog državnog vrha Ukrajine da protjera mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju iz Kijevo-pečerske lavre nije ništa drugo nego sinonim zastrašujućeg državnog terora nad Crkvom.

“Ponašanje ukrajinskog državnog vrha svjedoči da je njegov stvarni, vjerojatno i krajnji cilj brisanje povijesnog sjećanja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini kako bi se promijenio kodeks i povijesni identitet koji je Crkva mukotrpno gradila i čuvala nad stoljeća, od Svetog kneza Vladimira do danas”, navodi se u priopćenju.

Kijevo-pečerska lavra sa svojim svetinjama, kako se dodaje, nije samo simbol i središte pravoslavne Ukrajine i “ruskog svijeta”, ma kako se taj pojam tumačio, nego i neiscrpni izvor životvorne duhovnosti za cijele pravoslavne crkve.

U priopćenju se, između ostalog, napominje da su progoni kulminirali posljednjih dana nasilnim oduzimanjem hramova u korist pseudocrkve raskolničke strukture, koja ima status svojevrsne “državne crkve” i neformalne inkvizicije.

Kao razlog navode najavljeno protjerivanje 250 redovnika i stotina profesora i studenata teologije iz Kijevsko-pečerske lavre, drevnog duhovnog izvora i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslavenskog kršćanstva i pravoslavlja u suvremenoj Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji, kao nadolazeći vrhunac terora.

Patrijarh srpski podsjeća da je jedina postojeća pravoslavna crkva u Ukrajini Ukrajinska pravoslavna crkva, na čelu s mitropolitom kijevskim Onufrijem, da ona nije “zaraćena strana”, već živa i aktivna Crkva Božja u jedinstvu vjere i liturgijskom zajedništvu. s Ruskom pravoslavnom crkvom i pravoslavnim crkvama.

Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve, napominje SPC i podseća da je Ukrajinska pravoslavna crkva najveća verska organizacija u toj zemlji, priznata od svih pravoslavnih crkava u svetu i od svih neislamskih crkava i konfesija. .

S druge strane, dodaju, nekanonsku, raskolničku strukturu koja sebe naziva “Pravoslavnom crkvom Ukrajine”, a nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju samo četiri pravoslavne crkve, koje u smislu broj njihovih vjernika čini vrlo mali postotak pravoslavnog svemira.

U priopćenju je, između ostalog, izražena žarka molitva Bogu za prestanak bratoubilačkog rata u Ukrajini i za što skoriju uspostavu blaženog mira u njoj.

“S vjerom, nadom i ljubavlju iščekujemo pobjedu križa i uskrsnuće Kristovo nad silama tame, zla i smrti”, ističe se u priopćenju objavljenom na stranici Srpske pravoslavne crkve.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare