Published On: Sri, ožu 29th, 2023

Kako je tuzlanska kriminalna grupa “zaradila” 400.000 KM, optužena za prodaju droge i otmicu

TUZLA – Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Tuzlanskog kantona protiv osam osoba koje se terete za više teških krivičnih djela. Između ostalog, terete ih se za pribavu imovinske koristi od 400 tisuća KM prodajom droge i još nekoliko kaznenih djela.

Kako je saopćeno iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, optužnica je potvrđena protiv Armina Šabanovića (26), Armina Rizvića (30), Rijada Šabanovića (25), Dževada Fočića (27), Sanele Šabanović (27), Dženite Halilović (22), svi iz Živinica te Emir Kuduzović (38) iz Lukavca i Denis Karić (34) iz Tuzle.

Za njih postoji osnovana sumnja da je skupina koju je organizirao Armin Šabanović počinila produženo kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Optuženi su da su u periodu od kraja 2021. godine do listopada 2022. godine u navedenoj organiziranoj grupi na području Tuzlanskog kantona i šire, uz različite uloge i zadacima u grupi.MDMA, marihuane i kokaina većem broju konzumenata”, naveli su iz tuzlanskog tužiteljstva.

Optužnica ih tereti za više od dvadeset pojedinačnih radnji nabavke i prodaje veće količine navedenih narkotika, nakon čega su novac od prodaje droge predavali Arminu Šabanoviću, navodi tužiteljstvo.

“Armin i Sanela Šabanović, Rizvić i Fočić optuženi su i za kazneno djelo pranje novca, odnosno da su nezakonito ulagali novac od prodaje droge i počinili kaznena djela u nekretnine i pokretne stvari. Nadležnom sudu je, uz optužnicu, predloženo da se, po pravomoćnosti presude, kaznenim djelima pribavi imovinska korist od ukupno oko 400.000 KM u novcu, nekretninama i pokretnim stvarima, a od tog iznosa više od 190.000 KM od organizatora grupe Armina Šabanovića treba biti oduzeto. U predmetu je provedena i financijska istraga u cilju utvrđivanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima”, priopćeno je iz Kantonalnog tužiteljstva Tuzla.

Pojedini članovi skupine optuženi su i za druga kaznena djela: nasilničko ponašanje, protupravno oduzimanje slobode, teške tjelesne ozljede, nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i druga kaznena djela.

“Uz optužnicu pred nadležnim sudom priloženo je oko 1000 različitih materijalnih dokaza. Postupajući tužitelj je predložio produženje pritvora optuženim Arminu Šabanoviću, Arminu Rizviću, Rijadu Šabanoviću, Dževadu Fočiću i Emiru Kuduzoviću nakon potvrđivanja optužnice, koji može trajati najduže još dvije godine, uz provjeru opravdanosti svaka dva mjeseca, te da će Saneli Šabanović, Dženiti Halilović i Denisu Kariću biti produžene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta”, istaknuto je iz Tužilaštva TK.

S druge strane, Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Mirnesa Džananovića (23), Aide Mulavdić (25), Nedima Girotića (25), Amire Mulavdić (33) i Bilala Mulavdića (59), svi iz Gračanice, zbog postojanje utvrđene sumnje da je skupina koju je organizirao Džananović počinila produženo kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Optuženi su da su u navedenoj skupini na području Gračanice tijekom 2022. godine kupovali, pakirali, stavljali u promet i prodavali opojnu drogu amfetamin (SPID) i marihuanu većem broju konzumenata. Članovi skupine, koji su imali različite uloge i zadatke, terete se da su počinili najmanje 14 pojedinačnih radnji stjecanja i prodaje doga i pribavljanja imovinske koristi. Vođa grupe Mirnes Džananović također je optužen za krivično djelo nasilničko ponašanje”, dodali su iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, istragu u ovim predmetima provelo je Tužiteljstvo u saradnji sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) i MUP-a Republike Turske, a 5.10.2022. godine, izvršeni su pretresi na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića.

Pretragom objekata i osoba te poduzimanjem ostalih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge speed (amfetamin), kao i druge opojne droge, te određena količina novca, računala, prijenosna računala, više pištolja i streljiva, kao kao i drugi predmeti koji se koriste kao dokazni materijal, prenosi Klix.ba

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare