Published On: Fri, Jun 14th, 2013

SORENSEN: Potvrdite odluku o graničnim prijelazima

SARAJEVO – Ured specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH pozvao je u petak tročlano Predsjedništvo BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak 17. lipnja potvrdi odluku Vijeća ministara o ugovorima o graničnim prelazima i pograničnom prometu kako bi se izbjegla blokada na granicama prema Hrvatskoj kada 1. srpnja postane članica Europske unije.

Prema priopćenju iz EUSR-a odluka Predsjedništva BiH bi omogućila da ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija potpiše ove ugovore i zajedničku izjavu za prolaz kroz luku Ploče i teritoriju BiH u Neumu na predstojećem sastanku na ministarskoj razini između BiH, Hrvatske i Europske komisije zakazanom za srijedu 19. lipnja u Bruxellesu.

Stupanje na snagu ovih ugovora omogućava i nastavak posebnog režima za izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla koje nisu u skladu s europskim standardima iz BiH u treće zemlje preko luke Ploče, precizirali su iz EUSR-a.

“EU pozdravlja postignute rezultate pregovora u Zagrebu održane u srijedu, 12. lipnja između pregovaračkih timova BiH i Hrvatske, odnosno parafiranje dva ključna dokumenta – Ugovor između RH i BiH o graničnim prijelazima te Sporazum između RH i BiH o pograničnom prometu.

Jučer je Vijeće ministara BiH, koje u svojevrsnoj blokadi nakon što su hrvatski i srpski ministri napustili Sarajevo tvrdeći da ne postoje sigurnosni uvjeti za rad zbog prosvjedničke blokade zgrade zajedničkih institucija, na telefonskoj sjednici jednoglasno usvojilo dva ugovora o graničnim pitanjima s Republikom Hrvatskom.