Published On: Pet, lip 14th, 2013

Sv.Ante Balkanski

Rijetki su sveci koji su još za života bili okruženi tolikim masama koje su ih hrlile čuti, vidjeti, dotaći odsno čuti, vidjeti i dotaći samoga Boga preko njih. Još su rijeđi oni kojima to uspijeva i nakon smrti, odnosno stoljećima nakon što su napustili Zemaljsko Kraljevstvo. Jedan od tih malobrojnih jest svakako Fernando Martim de Bulhões e Taveira Azevedo, poznatiji kao Sv.Antun Padovanski. Inače porijeklom Portugalac, rođen u Lisabonu (1195) jednom od najčudesnijih gradova njegova doba. Nije doživjeo duboku  starost, umro je u 37.godini života no iza sebe je ostavio dubok trag. U hrvatskom narodu bilježi se veliko štovanje Sv.Antuna, ono je osobito izraženo u ˝Morlačkoj Hrvatskoj˝, točnije u Dalmatinskoj Zagori i Zapadnoj Hercegovini. Tamo je svaka druga ili svaka treća župa, ako već nije posvećena Velikoj Gospi, posvećena upravo Sv.Antunu. Ovome svecu moli se 13.utoraka, i ta pobožnost počinje čak u korizmi.

 

Dominik Medved l poskok.info

 

Brojni su molitvenici, kipovi, slike, filmovi i razni drugi sadržaji prisutni u hrvatskom narodu te se preko njih izriče štovanje Sv.Antunu, Bogu te moli njega za zagovor kod samog Boga. No ono po čemu je ovaj svetac još zanimljiv jest to da on uporno bdije nad balkanskim katolicima.

U Sarajevu postoji znamenita crkva Sv.Antuna na Bistriku gdje po svečev zagovor dolaze i Hrvati, i Bošnjaci, Srbi pa i Romi.

Malobrojna katolička zajednica u Beogradu ima crkvu posvećenu sv.Antunu.

Nadaleko je među kosovskim katolicima poznata crkva sv.Antuna u Prištini.

Hrvati porijeklom sa Kosova (Janjevci i Letničani) nadasve štuju sv.Antuna.

U Albaniji među tamošnjim katolicima postoji istančano štovanje sv.Antuna.

Zašto je sv.Antun ovako popularan i danas?

Postoji zasigurno mnogo razloga no ono što je obilježilo život sv.Antuna jest bilo to da je bio čovjek koji je bio uz narod, sa narodom, za narod. Nije se bojao ljudi. Bio je s njima, uz njih. I nije se bojao opominjati, prekoravati, upozoravati, ispravljati i poticati svoj narod da živi na Božjem putu. Bio je čudesan propovjednik, veliki svetac i silno ponizan, jednostavan i skroman čovjek.

Zajedno sa sv.Franjom Asiškim, svojim suvremenikom popravio je Crkvu onoga vremena, te ostavio neizbrisiv trag Srednjovjekovne Crkve koji su mnogi nakon njega pokušali slijediti, i pokušavaju i danas, i pokušavat će i nakon nas.

Neka nam zagovor sv.Antuna svima pomogne, a napose našim pastirima, duhovnim i svjetovnim vođama da budemo jednostavni, jasni i ponizni. U današnjem svijetu ovakve vrijednosti nisu previše na cijeni, no samo one mogu donijeti dugoročni mir i prosperitet, kako duhovni(moralni) tako i materijalni.

Sv.Antune Balkanski, moli za nas!