Published On: Pet, lip 14th, 2013

HDZ BiH traži jamstva i odgovornost za propuste u Sarajevu

LIVNO – Koordinacija dužnosnika HDZ BiH u državnim institucijama BiH zaključili su u petak da će se vratiti i raditi u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu tek kada dobiju potrebna jamstva za sigurnost kao i izvještaje o propustima policijskih i sigurnosnih agencija oko prošlotjednog prosvjeda koji je prerastao u talačku krizu.

“Ostajemo kod zahtjeva predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je, kako bi Vijeće ministara BiH dalje nastavilo nesmetano funkcionirati, zatražio od ministra sigurnosti i sigurnosnih agencija da dostave izvješće i analizu posljednjih događanja, definiraju očigledne propuste, sankcioniraju odgovorne, poduzmu odgovarajuće mjere i daju odgovor kako će dalje osigurati sigurnost svih čije je radno mjesto u zgradama zajedničkih institucija BiH”, navodi se u zaključcima koordinacije hrvatskih dužnosnika iz redova HDZ-a BiH održanima u Livnu.

Po navodima sudionika ovoga sastanka povratak u Sarajevo podrazumijeva jasna jamstva o sigurnosti i izvješće o odgovornosti policijskih i sigurnosnih struktura koje su odbijale osigurati središnje institucije BiH pa i najviše dužnosnike ove zemlje tijekom prosvjeda prošlog četvrtka. To će biti uvjet kako bi se održale sjednice Vijeća ministara BiH, ali i parlamenta na kojemu će se voditi rasprava o posljednjim zbivanjima i političkim posljedicama.

“Agencije koje su zadužene za sigurnost od županije do razine države se moraju očitovati. Prva i jedina točka dnevnoga reda na prvoj sjednici Vijeća ministara BiH koja bude sazvana treba biti analiza sigurnosne situacije i izvješća o radu tih agencija”, dodaje su u zaključcima nakon sjednice na kojoj su sudjelovali i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i predsjednica hrvatskog kluba u Domu naroda Borjana Krišto.

U zaključcima se navodi i da su dužnosnici HDZ BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH opredijeljeni za rad u institucijama BiH, te inzistiraju kako sve treba vratiti u institucije sustava.

“Od partnera u vlasti na državnoj razini očekuje se isto promišljanje, uz stav da se ne zlopourabljuju opravdani zahtjevi građana u političke svrhe”, zaključuje se.

Bevanda je od prošloga četvrtka rad nastavio u uredu zajedničkih institucija sa sjedištem u Mostaru otkuda je održao dvije telefonske sjednice Vijeća ministara i Fiskalnoga vijeća BiH.

hina l poskok