Published On: Fri, Jun 14th, 2013

SHVATILI DA NEMA SMISLA: BiH neće opstruirati gradnju Pelješkog mosta

MOSTAR – Država BiH neće opstruirati gradnju Pelješkog mosta jer vjeruje kako će Hrvatska prilikom usvajanja idejnoga projekta ispoštovati pravo suverene države BiH da ima nesmetan pristup međunarodnim vodama, potvrđeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Iz tog ministarstva napominju kako će BiH i Republika Hrvatska zajednički, a ne kao suprotstavljenje strane, rješavati sva eventualna sporna pitanja poput izgradnje Pelješkog mosta te kako je nepotrebno ovoliko podizanje tenzija u javnosti oko izgradnje Pelješkog mosta.

BiH i Hrvatska su dvije partnerske zemlje, a u skladu s važećim UN konvencijama, BiH ima pravo na slobodan pristup međunarodnim vodama, rečeno je iz Ministarstva, uz napomenu kako vjeruju da će se dvije susjedne države i partneri uspjeti u svemu dogovoriti.

Na pitanje što misle o zahtjevu neumskog načelnika o uvođenju posebnog traka između Hrvatske i BiH te izgradnji ceste prema unutrašnjosti, iz Ministarstva su nam priopćili kako Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nije upoznato s inicijativom načelnika općine Neum Živka Matuška o tom pitanju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je Savjetodavni tim o pitanju rješavanja protoka ljudi i roba da zajedno s predstavnicima Republike Hrvatske radi na Studiji izvodljivosti za više opcija povezivanja juga Republike Hrvatske među kojima je i prolazak kroz Neum, gdje će biti obuhvaćena i rješenja za poboljšanja prometne povezanosti Neuma s unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, napominju iz Ministarstva.

Što se tiče mogućnosti o uvođenju posebanoga traka za osobna vozila s neumskim registracijskim oznakama do 1. srpnja, iz Ministarstva su nam odgovorili kako je proces registracije vozila jedinstven za BiH.