Published On: Uto, lis 22nd, 2013

Sorensen poručio Bevandi: Zajednička vizija o budućnosti BiH i dalje ne postoji

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi izvješće Europske komisije o napretku BiH za 2013. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sorensen će Izvješće danas nešto kasnije uručiti i premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i predsjedniku FBiH Živku Budimiru. Izvješće će biti predstavljeno institucijama Republike Srpske i Distrikta Brčko u srijedu i četvrtak, 23. i 24. listopada.

Nakon uručivanja Izvješća, u sjedištu Izaslanstva EU u Sarajevu medijima i javnosti će se obratiti zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi.

Povjerenik EU za proširenje Štefan Fule predstavio je 16. listopada u Bruxellesu Izvješće o napretku BiH na europskom putu, u kojem je zaključeno kako politički čelnici u BiH nisu postigli napredak u ispunjavanju uvjeta za kretanje zemlje ka EU, među kojima su ključni provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i uspostava mehanizma koordinacije za EU pitanja. Prema mišljenju analitičara, radi se o dosad najlošijem izvješću EU o BiH.

BiH je ostvarila veoma ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterija u približavanju EU, a zajednička vizija njezinih političkih predstavnika o budućnosti BiH i dalje ne postoji, navodi se uz ostalo u izvješću.

 ANADOLIJA