Published On: Tue, Oct 22nd, 2013

BiH po korumpiranosti političara u samom svjetskom vrhu

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja koje je provela ugledna agencija za ispitivanje javnog mnijenja Gallup o rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u zemljama širom svijeta, Bosna i Hercegovina se našla u samom svjetskom vrhu zajedno sa, uglavnom, afričkim zemljama.

Prema tom istraživanju, u zemljama s djelomično slobodnim medijima, najveći stupanj korupcije u politici je zabilježen u Tanzaniji gdje 95 posto građana smatra da su njihovi političari visoko korumpirani. Slijedi Kenija sa 93 posto, Grčka 92, kao i Nigerija, Uganda sa 91 posto, dok su se u samom svjetskom vrhu našli i Kosovo i Bosna i Hercegovina, sa 90, odnosno 89 posto građana koji vjeruju da je korupcija u političkom životu u tim zemljama na vrlo visokoj razini.

Od ostalih zemalja regije Balkana, visok stupanj korupcije među političarima i birokratima zabilježen je i u Srbiji, gdje je 84 posto građana odgovorilo da su njihovi političari i državna birokracija duboko korumpirani. Slijedi Albanija sa 82 posto, Hrvatska sa 74 posto, Makedonija sa 67 posto, i Crna Gora, koja je ujedno od zemalja regije i najbolje rangirana na listi agencije Gallup, gdje 50 posto građana vjeruje da postoji korupcija među političarima.

Od zemalja u široj regiji Balkana, visok stupanj korupcije u politici zabilježen je u Rumunjskoj, gdje 80 posto građana tvrdi da su njihovi političari korumpirani, a slijede Mađarska sa 79 posto, Slovenija 76, Bugarska 75, Slovačka 71 i Turska gdje 53 posto građana smatra da postoji korupcija u političkom životu u zemlji.

Od zemalja s djelomično slobodnim medijima najniži stupanj korupcije u politici zabilježen je u Gruziji – 25 posto, Hong Kongu – 30 posto i Somalija – 39 posto.

Gallup je istražio i rasprostranjenost korupcije u politici u zemljama gdje je sloboda medija vrlo ograničena, odnosno gdje su mediji vrlo često predmet političkog pritiska i cenzuriranja.

Prema istraživanju Gallupa, najveći stupanj korupcije, u zemljama gdje su mediji visoko nadgledani prisutan je u Čadu gdje 92 posto građana tvrdi da su njihovi političari podložni korupciji, a slijede Kamerun sa 89 posto, Honduras 87 posto, Rusija 80 posto i Zimbabve sa 78 posto.

S druge strane, od zemalja sa vrlo ograničenim medijskim slobodama, najniži stupanj korupcije u političkom životu je u Ruandi i to pet posto, Singapuru 15 posto i Bjelorusiji 36 posto.

Prema rezultatima Gallupa, od zemalja gdje je sloboda medija na najvišoj razini, stupanj korupcije u politici je najzastupljeniji u Češkoj Republici, i to 94 posto. Slijedi Litva gdje 90 posto građana smatra da postoji korupcija u državnim strukturama, Gana sa 89, Portugal 88, kao i Južnoafrička Republika i Italija sa 86 posto.

Od zemalja sa slobodnim medijima najmanji stupanj korupcije u politici je prisutan u Švedskoj, i to 14 posto, Danskoj 15 posto i Švicarskoj 23 posto.

Rezultati istraživanja koje je proveo ugledni institut Gallup o rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u svijetu prikupljeni su na osnovu rezultata intervjua sa oko 1.000 građana, počevši od starosne dobi od 15 pa nadalje iz svake zemlje u svijetu.

Istraživanje je provedeno tijekom 2012. godine, a obuhvatilo je ukupno 129 zemalja svijeta.

Anadolija