Published On: Tue, Oct 22nd, 2013

Erdogan: Alija Izetbegović je bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća

Predsjednik Vlade Turske i lider Stranke pravde i razvoja ( AK Parti ) Recep Tayyip Erdogan se tijekom današnjeg obraćanja pred zastupničkim klubom AK Parti u Velikoj skupštini Republike Turske prisjetio i 10 – te godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića i kazao da je on bio ” veliki i čovjek od ideje ” i jedna od najvećih državnika 20. stoljeća , izvještava novinar Anadolu Agency .

Podsjetivši da se ovih dana obilježava 10. godišnjica od Izetbegovićeve smrti , Erdogan je istakao da je Izetbegović , svojim čvrstim držanjem u teškim razdobljima na Balkanu , kao i svojim djelom i liderstvom , ostavio upečatljiv trag u srcima ljudi , ne samo u BiH , već iu cijelom svijetu .

” Unatoč svim pritiscima , zlu , pokušajima asimilacije , on nikada nije skrenuo sa svojeg puta . Unatoč godinama života provedenim u zatvoru , nije odstupio od borbe za svoju zemlju i narod . Sposobnost i liderstvo koje je pokazao tijekom posljednjeg rata u BiH svrstavaju ga među najveće državnike 20. stoljeća i historije ” , kazao je Erdogan .

Erdogan je podsjetio da je neposredno prije smrti Izetbegovića posjetio u sarajevskoj bolnici i da mu je Izetbegović ” u emanet ostavio da se brine za BiH ” .

” Kasnije sam od njegovog sina ( Bakira Izetbegovića , op . A . ) Saznao da je neposredno pred moju posjetu izašao iz kome . I deset godina nakon njegove smrti svakim trenom pokazujemo da se brinemo o njegovoj oporuci . Još jedanput molim Boga da se smiluje rahmetli Izetbegoviću koji je ukopan na šehidskom groblju u Sarajevu ” , kazao je Erdogan .

( Vijesti.ba / AA )