Published On: Pet, pro 20th, 2013

Sorensen: Nadali smo se boljim rezultatima

SARAJEVO – Nadali smo se da bi ove godine mogli biti postignuti bolji rezultati kada je riječ o europskim integracijama – ocijenio je šef Delegacije Europske unije u BiH Peter Sorensen. Da je postojala neophodna politička volja, mogli su biti ispunjeni uvjeti i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je mogao stupiti na snagu, te bi se moglo raditi na eventualnoj aplikaciji za članstvo. Žao mi je što nismo došli do te točke – kazao je Sorensen, zamoljen za komentar događanja u 2013. godini vezano za put BiH prema Europskoj uniji.

No, Sorensen želi da čestita vlastima u BiH na uspješno provedenom popisu stanovništva i domaćinstava, navodeći da će to ovoj zemlji biti korisno na putu ka članstvu u EU.

Naglašava da je puna podrška svih 28 država članica EU budućem članstvu Bosne i Hercegovine i dalje čvrsta.

– BiH je europska zemlja koja pripada Europskoj uniji. Iskreno se nadam da će 2014. godine lideri postići dogovor o provođenju presude Europskog suda za ljudska prava, eliminirajući  diskriminaciju u Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Također, želim naglasiti da posao neće stati zbog izbora u zemlji – Program EU će i dalje biti aktivan. Nadam se da će što više građana izaći na birališta 2014. godine da se i njihov glas čuje – poručio je Sorensen.

Fena