Published On: Wed, Jul 15th, 2020

“ŠOK I NEVJERICA” Revizori o aerodromima Mostar i Tuzla: Loše se trošio novac

Zračna luka Mostar sredstva dobivena od Federacije BiH trošila je ”po potrebi”, a ne po dogovorenom utrošku sredstava, zbog čega je umalo uslijedila i tužba, navodi se u revizorskom izvještaju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za prošlu godinu.

Transferi za aerodrome od federalnog ministarstva iznosili su 1.860.000 KM i odnose se na transfere JP ‘Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar’ d.o.o. u ukupnom iznosu od 930.000 KM i JP ‘Međunarodni aerodrom Tuzla’ d.o.o. u ukupnom iznosu od 930.000 KM. Vlada FBiH je 9. rujna 2019. godine donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućih transfera za Aerodrom Mostar i Aerodrom Tuzla, za oba aerodroma po 430.000 KM, u kojima su specificirane pozicije u što će biti utrošena odobrena sredstva, piše Bljesak.info.

Subvencioniranje linija bazirano je, navode, isključivo na pokrivanju troškova avioprijevoznika radi rentabilnosti i kontinuiteta, a do iznosa utvrđenog ovim odlukama, po 500.000 KM za oba aerodroma. Na osnovu navedenih odluka, Ministarstvo je 9. kolovoza 2019. godine s navedenim poduzećima zaključilo ugovore o prijenosu sredstava i izvještavanju o utrošenim sredstvima. Odlukama o usvajanju programa utroška transfera, stoji u izvještaju, nisu utvrđeni načini i rokovi izvještavanja u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna u FBiH za 2018. godinu već je to definirano ugovorima.

”Aerodrom Mostar nije izvršio povrat sredstava, što je uslijedilo Opomenom pred tužbu, na koju Aerodrom nije uopće dostavio odgovor, niti je izvršio povrat, te je Ministarstvo 2. studenog 2018. godine dostavilo dokumentaciju Federalnom pravobraniteljstvu radi pokretanja tužbe”, stoji u izvještaju.

Utrošak sredstava, navodi se u reviziji federalnog ministarstva, problematičan je bio i tuzlanskom aerodromu. ”Aerodrom Tuzla je, 4. ožujka 2020. godine, dostavio lzvještaj o utrošku sredstava u iznosu od 430.000 KM s pratećom dokumentacijom, a Odluku Nadzornog odbora o usvajanju 13. travnja 2020. godine nakon urgencije Ministarstva. Aerodrom Tuzla nije dostavio lzvještaj o utrošku sredstava u iznosu od 500.000 KM za pokrivanje troškova avioprijevoznika radi rentabilnosti i kontinuiteta, u skladu sa zaključenim ugovorom, nego je dostavio Izjašnjenje gdje navodi da sredstva nisu utrošena i da se radi na pregovorima s aviokompanijama Wizz Air i Fly Bosnia”, stoji u izvještaju.

Mostarska zračna luka trenutno je bez letova, ali je zato dobila novog čelnog čovjeka. Dosadašnji direktor, Marin Raspudić imenovan je vršiteljem dužnosti zamjenika glavnog direktora Direkcije za civilnu avijaciju (BHDCA), dok je na njegovo mjesto po ovlaštenju v.d. član Uprave Društva, Ivan Ljubić. ”U planu za 2020. godinu promijenili smo naše zahtjeve prema Federalnom ministarstvu prometa, tražeći samo operativne troškove kako bismo opstali”, rekao je početkom lipnja Raspudić.

Početkom srpnja, JP Aerodrom Mostar, priopćili su iz Vlade FBiH, utrošit će 930.000 KM za materijalne i troškove uposlenih, za provođenje epidemioloških preporuka s ciljem zaštite djelatnika i putnika od pandemije, za naknade za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatera i odobravanje projekata od strane regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja uposlenika i drugo.

Tekst u cijelosti možete pročitati:

OVDJE

/Republikainfo.com/