Published On: Čet, ruj 15th, 2016

SNP 1389 traži oduzimanje državljanstva Balaševiću zbog nastupa u Hrvatskoj

Kritičari popularnog pjevača su prešli granicu skandaloznom inicijativom da se Balaševiću oduzme srpski pasoš. Zabunu unosi što je peticija pokrenuta u Republici Srpkoj.
“Srpski narodni pokret 1389” pokrenuo je peticiju da se kantautoru Đorđu Balaševiću oduzme srpsko državljanstvo zbog njegovih prisnih veza sa Hrvatskom.
Ovu peticiju pokrenuo je ogranak ovog pokreta u Republici Srpskoj, ali kako se spekuliše imaju podršku svojih saboraca u Srbiji. Peticija je aktuelna na internetu već nekoliko dana.
Ovaj pokret nacionalističke provenijencije smatra da je Đorđe Balašević “više puta dokazao da ne zaslužuje da se naziva građaninom ove države”. Oni ukazuju da ih je Balašević razljutio još 2002. godine kada je izjavio “da mu je maternji jezik hrvatski i da priča iskvarenim hrvatskim jezikom tj. srpskim”.
SNP 1389 tvrdi da je Balašević 2012. godine izjavio “da nije Srbin i srpski kantautor”.
Poslednji šamar našoj državi, kako ističu u tom pokretu, bio je Balaševićev nastup u Hrvatskoj u Puli, “ni manji ni više već na dan ustaško-zločinačke akcije Oluja, dok je Srbija tugovala i žalila za 2.500 ubijenih i 250.000 proteranih i izgnanih”.