Utorak, 21 svibnja, 2024

Smrt fašizmu i gayevima: Partizanski kapetan Josip Mardešić 1944. strijeljan je zbog homoseksualizma

Must Read

Smrt fašizmu i gayevima: Partizanski kapetan Josip Mardešić 1944. strijeljan je zbog homoseksualizma Iako se mladi dajoguzi danas kunu u antifašizam, i sve koji ne podržavaju gej prava  nazivaju fašistima, evo kako su im braću po seksualnoj orijentaciji tretirali antifašisti u NOB-u , hetero partizančeki…

 

Sud časti pri Glavnom štabu narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Hrvatske činili su politički komesar Rade Žigić, potpukovnik Bogdan Oreščanin i major Gjuro Matić

Cijela Hrvatska je na nogama zbog predstojećeg Gay pridea u Splitu. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako će dati podršku skupu na koji će povesti i pola Vlade, dok su se desničarske stranke listom stale u napad na skup homoseksualaca, te je posljednjih dana izrečen i niz uvreda i prijetnji na račun seksualnih manjina u Hrvatskoj. Katolička crkva osuđuje homoseksualizam, a dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je vjernike da ignoriraju skup. No, ne tako davno osoba homoseksualnih sklonosti nije mogla naići samo na nerazumijevanje, porugu i ignoriranje javnosti već se mogla naći i u smrtnoj opasnosti.

Tako je sud časti pri Glavnom štabu narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Hrvatske, sastavljen od političkog komesara Rade Žigića, potpukovnika Bogdana Oreščanina i majora Gjure Matića, 4. ožujka 1944. godine zbog održavanja homoseksualnih veza na smrt osudio kapetana Josipa Mardešića (26) iz Komiže.

Odnosi sa stražarima

Kako stoji u optužnici, Josip Mardešić, koji je bio šef Sekcije za vezu Inženjerskog odsjeka G.Š. NOV i POH, održavao je homoseksualne odnose s nekoliko stražara svoje sekcije i pri tome zloupotrijebio svoj položaj i zavodio na nezdrav seksualni odnos svoje podčinjene, iskorištavajući njihovu mladenačku naivnost, te je rad u Sekciji za vezu pokušao organizirati tako da bi imao mogućnost nesmetano vršiti razvrat, odstranivši one koji bi mogli imati uvid u njegove nastrane sklonosti.

Nakon djelomičnog priznanja Josipa Mardešića i potpunog priznanja stražara s kojima je održavao seksualne odnose, Sud časti osudio ga je na smrt.

U obrazloženju smrtne presude stoji da je osuđeni Mardešić ‘imajući nastrane seksualne sklonosti dozvolio da gonjen nezdravom strašću okalja čast oficira narodne vojske, koji su s pravom zaslužili priznanje i udivljenje čitavog svijeta, te time dokazao da je nepravilno iskoristio povjerenje koje su mu s oficirskim činom dali naši narodi i naša Narodno-oslobodilačka vojska’.

Neiskusni i naivni

Također je navedeno kako je Mardešić zavodio na nemoralan seksualni život neiskusne i naivne mladiće i time naštetio njihovu pravilnom razvoju. U zaključku obrazloženja presude navedeno je i da je Mardešić zavaravao narode i narodnosti i zloupotrijebio povjerenje koje mu je dano.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -