SMIJAO SE DOK JE GAZIO LJUDE: Austrijska policija nije uspjela ispitati Alena Rizvanovića

Austrijska policija i tužiteljstvo danas su pokušali ispitati Alena Rizvanovića (26), koji je u subotu ubio tri i ozlijedio 34 osobe nakon što se autom zaletio u njih u središtu Graza, ali to nije bilo moguće jer se napadač i dalje nalazi u stanju šoka, piše 24sata.hr.

Policija će ga pokušati ispiti još jednom tijekom dana, a nadaju se da će ovaj put imati više uspjeha.

Smijao se dok je gazio ljude

Podsjetimo, Rizvanović se u subotu oko podne automobilom, vozeći 100 km/h, zaletio u grupu pješaka. Pojedini očevici tvrde,  a prenosi Cronen Zeitung, da se pomahnitali muškarac smijao dok je sjedio za volanom i gazio ljude. Nakon toga je izašao iz automobila, te prolaznike napao i nožem.

U ubilačkom pohodu živote su izgubili četverogodišnji dječak, 25-godišnja žena te Adis Dolić (28) iz Velike Kladuše. Među 34 ozlijeđenih je i njegova supruga Adisa koja se nalazi u komi.

U trenutku nesreće muškarac nije bio pod utjecajem alkohola ili droga. Po prvim rezultatima istrage, Rizvanović, profesionalni vozač, otac dvoje djece, ima simptome psihoze i otprije je poznat po nasilju zbog kojega je krajem svibnja dobio zabranu pristupa obitelji. Mjesni guverner Hermann Schuetzenhoefer nazvao je to činom ‘psihički poremećene osobe’.

Policija je pretresla kuću ubojice, ali ništa značajno nije pronađeno tako da se ne može govoriti o motivima. Policija je također izvijestila da je riječ o izoliranom činu, bez političkih ili ekstremističkih motiva.

Rizvanovićeva supruga na teritoriji BiH?

Rizvanović, koji je porijeklom iz Bosanske krajine, živi u mjestu Kalsdorf kod Graza. On je kao izbjeglica s četiri godine došao s roditeljima u Austriju i posjeduje austrijsko državljanstvo, ali posjeduje i važeću BiH putovnicu.

Austrijska policija zatražila je od sigurnosnih struktura BiH pomoć u istrazi. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanske županije provjerava određene osobe koje se dovode u vezu s Rizvanovićem, a po zamolbi koja je upućena iz Graza putem Interpola.

– Također, postoje indicije da se supruga i dvoje djece Alena Rizvanovića nalaze na teritoriju BiH, pa možda i izvan Unsko-sanske županije, iako za sada ništa nije potvrđeno –  rekao je glasnogovornik MUP-a USŽ Ale Šiljdedić.