Papa se pomolio pred Torinskim platnom i čini se da je još jednom izazvao kontroverze u vrhu crkve

Papa Franjo pomolio se u nedjelju u torinskoj katedrali sv. Ivana Krstitelja ispred platna kojim je navodno bilo omotano tijelo Isusa Krista. Platno se obično čuva zaključeno iza oltara, no od travnja je izloženo javnosti, tek treći put u zadnjih 17 godina. Do sada ga je vidjelo više od milijun ljudi, a izloženo će biti još tri dana. Crkva nije zauzela službeno stajalište o Torinskom platnu i smatra da je ono u najmanju ruku snažan podsjetnik Isusovih patnji.

Papa Franjo je kasnije, na kraju mise kojoj je nazočilo 60.000 ljudi, rekao da bi Torinsko platno trebalo potaknuti na razmišljanje ne samo o Isusu, nego o “licu svake osobe koja pati i nepravedno je progonjena”. Ponovno se snažno zauzeo za imigrante koji bježe pred ratom i nepravdom te kritizirao sveprisutnu korupciju u suvremenom društvu.

Još par riječi podrške imigrantima

Papa Franjo, rođen kao Jorge Mario Bergoglio, i sam je imigrantskog podrijetla i za sebe je u nedjelju kazao da je “unuk ove zemlje.” Njegovi djed i baka i otac emigrirali su u Argentinu iz okolice Torina. Rođen je 1936. u Buenos Airesu. U jutarnjem govoru pred tisućama radnika i nezaposlenih, Papa se zauzeo za pravo na zaposlenje i pozvao okupljene da, iako prolaze kroz teško razdoblje, pomognu onih 10 posto stanovnika grada koji žive u krajnjem siromaštvu.
“Imigracija povećava konkurentnost, ali migrante ne bi trebalo za to kriviti jer su žrtve nepravde, ekonomije odbacivanja, ratova”, rekao je u industrijskoj četvrti koja je bila pokretač talijanske poslijeratne obnove. “Čovjek se rasplače kada vidi da se danas ljudska bića tretira kao robu”, kazao je Papa poručivši kako se migrante ne smije okrivljavati za gospodarske teškoće i tretirati ih kao robu.