Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

SMAJKIĆ: Vehabije samo govore ono što većina Bošnjaka misli

Must Read

Vehabijski pokret u BiH regrutira sve više sljedbenika, što pokazuje i skup u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, koji bi trebao biti alarm za akciju vlasti protiv te pojave,ocijenili su stručnjaci za sigurnost i političari u RS.

Javna tribina pod nazivom “Ekstremizam, terorizam – opseg i definicija” okupila je u subotu u BKC oko 400 pripadnika vehabijskog pokreta. Organizatori ove tribine su internet stranice “Spašena skupina” i Udruženje građana “Riznice dobra”, a predavači su bili deklarirani pripadnici vehabijskog pokreta Nusret Imamović i Enes Čaušević, koji su propagirali ideologiju koja se kosi sa Ustavom BiH.

 

Imamović, koji važi za neformalnog vođu vehabijskog pokreta i koji je privođen u okviru akcije “Svjetlost” u Gornjoj Maoči kod Brčkog i ispitivan u vezi s terorističkim napadom na američku ambasadu u Sarajevu, na tribini je pozvao na uspostavu društva uređenog po šerijatskom pravu.

– Sekularisti su s obzirom na to da su držali čitavo ovo vrijeme vlast u svojim rukama, preko vlasti i preko zakonodavstva pokušali stvarno da razdvoje islam od šerijata. Oni koji znaju što je islam, znaju da je to nemoguća stvar, jer ono što se odvoji od šerijata neće se više zvati islamom, je li tako? – Upitao je je Imamović prisutne.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da je Imamović pozivom na uspostavljanje društva u BiH uređenog po šerijatskom pravu izrekao ono što većina Bošnjaka misli.

– Nažalost nijedan bošnjački političar nije rekao da se treba izboriti sa radikalnim islamom. To što se sve veći broj vehabija regrutira u BiH trebalo bi da posluži kao alarm svim institucijama – istakla je Majkićeva.

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić rekao je da se ne smiju unedogled potcjenjivati sigurnosne prijetnje koje dolaze iz vehabijskog pokreta.

– Nekoliko izvršilaca krivičnih djela koja su okvalificirana kao terorizam bili su pripadnici i poklonici ovog pokreta. Haris Čaušević, koji je izvršio napad na policijsku postaju u Bugojnu, te Mevlid Jašarević, koji je napao američku ambasadu u Sarajevu, su primjeri da sigurnosne agencije u BiH hitno treba da se mobiliziraju – rekao je Ćeranić.

On je kazao da je skandalozno da se misionarski rad odvija u gradu gdje je sjedište najvažnijih sigurnosnih institucija.

– Skup u Sarajevu je čista idoktrinacija određenih skupina mladih i zbog toga ga ne treba potcijeniti. Kroz ovakva predavanja se prvenstveno šire političke ideje i ciljevi, a ne vjera – kazao je Ćeranić.

Pokušali smo saznati tko je izdao objekt vehabijskim vođama, ali su u BKC jučer rekli da nitko iz vodstva nije u zgradi

Zenica

Tribina “Ekstremizam, terorizam – oblik i definicija” bila je zakazana za danas u sali hotela “Rudar” u Zenici.

Udruženje “Selam” pozivalo je zainteresovane da prisustvuju tribini na kojoj su predavači također Imamović i Čaušević. U hotelu se na telefon jučer nitko nije javljao.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -