Utorak, 28 svibnja, 2024

Srbijanski ateisti tužili patrijarha jer je rekao da “nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom”

Must Read

SUBOTICA – Udruga »Ateisti Srbije« tužila je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, zbog izjava što ih je prvi čovjek SPC nedavno izrekao u Sarajevu, objavili su u ponedjeljak mediji u Novome Sadu.

Patrijarh je prigodom posjeta Sarajevu izjavio kako »nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom, koji je uvjet za mir s drugima«.

Ateisti smatraju da je Irinej tim riječima, sve one koji ne vjeruju u Boga označio kao ljude rata, agresije i sukoba.

»Čak i ako na trenutak zanemarimo ponašanje brojnih velikodostojnika spomenute vjerske zajednice tijekom sukoba koje upravo Sarajevo pamti na najgori mogući način, ovakva izjava njezinog čelnika nedopustivo je diskriminatorska.

Kako očekivati da naše društvo napusti desetljetne predrasude i tragične, štetne stereotipe o crkvenom pravu na moral, pravdu, mir i ljubav, ako oni koji bi morali raditi na toj toleranciji daju ovakve izjave?«, poručili su »Ateisti Srbije«.

Poglavar SPC je prošloga tjedna u Sarajevu izjavio da mu je drago što je došao u taj grad, ali da je »kršćanstvo u tom gradu veoma ugroženo i da nekadašnji srpski narod, koji je činio glavninu Sarajeva, više ne živi tu«.

Novosadski Radio 021 podsjeća i da su »Ateisti Srbije« nedavno ustavnom sudu tužili i prvog čovjeka Novoga Sada Miloša Vučevića, kao i još trojicu vijećnika gradske skupštine zbog razgovora kod vladike bačkog, smatrajući da je njihov posjet povreda sekularnog uređenja države Srbije.

„Ateisti Srbije“ je nevladina udruga utemeljena 2010. godine u Novome Sadu, koja kao svoj osnovi cilj ističe promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularizma.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -