Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Slovenska policija najavila drastične kazne za hrvatske ribare: “Imamo plan i spremni smo reagirati”

Must Read

PRVI dan slovenske jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru, te daljnja očekivanja i mjere slovenskih vlasti u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, komentirao je popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova rekavši da je tijekom jutra zabilježen jedan incident, ali da ih tijekom dana više ne očekuje.

Prema riječima Šefica, nešto prije sedam sati ujutro “u slovensko more” u zaljevu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

“Slovenska policija odmah je reagirala i dokumentirala događaj”, kazao je Šefic, dodavši da se situacija kasnije smirila i da ne očekuje nove incidente tijekom dana. “Slovenska policija je hrvatske ribare  upozorila da se nalaze u slovenskom moru i  da su nezakonito prešli državno granicu, pa se nalaze u prekršaju”, kazao je Šefic, dodavši da će policija zato kasnije provesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj.

“Slovenski državni organi nadziru cijelo slovensko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom”, kazao je Šefic, dodavši da na žalost dolazi do incidenata i  prekršaja s hrvatske strane.

Slijede novčane kazne hrvatskim ribarima?

“Mi ćemo napraviti sve  da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima ako se dogode postupati po zakonu i izricati novčane kazne”, kazao je Šefic.

Od današnjeg dana Slovenija će kažnjavati i pokretati postupke za sve one koji nezakonito ulaze u slovensko more, dodao je.

Slovenski mediji navode da brodove slovenske policije koji reagiraju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, te da će policija u postupcima protiv prekršitelja ako budu novčano kažnjeni rješenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rješenja budu oglušili prilikom njihova ulaska u Sloveniju.

“Prekršajni postupak je precizno reguliran i u slučajevima kad je počinitelj iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne”, dodao je Šefic.

Dodao je da će slovenska policija zaštititi svoje ribare u zaljevu koji love u slovenskom moru, te da na tom području ne može djelovati organ druge države. “Spremni smo reagirati na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove iako se nadamo da do toga neće doći”, kazao je Šefic.

Slovenci sporni dio zaljeva smatraju svojim

Kratko podsjetimo, slovenske vlasti od danas su krenule u jednostranu provedbu arbitražne odluke o granici s Hrvatskom. Radi se, podsjetimo, o odluci Arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, a po kojoj je pola Savudrijske vale pripalo Sloveniji.

Provedba je prvo krenula na morskoj granici za koju Slovenci smatraju da su je arbitri precizno ustvrdili. Slovenci sad sporni dio mora, koji im je pripao po arbitraži, smatraju dijelom svog teritorija te najavljuju postupke koji će ići u tom smjeru.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -