Published On: Čet, lip 10th, 2021

SKOČIBUŠIĆ: Pokrenuti pregovori s Pfizerom za nabavku 1,2 milijuna cjepiva

 

Vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić kazao je danas u pauzi sjednice Vlade FBiH, da su izravno otpočeli pregovore s Pfizerom te da trenutno prikupljaju dokumente za sklapanje ugovora.

 

Dogovoramo se sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. U ovom trenutku planiramo nabaviti 1,2 milijuna cjepiva, od čega bi milijun išao za FBiH, a 200.000 za RS, kazao je Skočibušić.

Budući da su se mnogi ponuđači javili i ponudili cjepivo, Skočibušić je kazao da sa svima vode pregovore te da nastoje ispuniti brojne zahtjeve, jer traže obimnu dokumentaciju.

Izrazio je nadu da će Federacija uskoro imati veću količinu cjepiva kako bi se ubrzao proces imunizacije.

Skočibušić je kazao da je do sada putem COVAX mehanizma, EU4Health programa te donacija, u BiH stiglo 269.207 cjepiva, a da je ukupno administrirano od 8. ožujka do 6. lipnja 164.780 cjepiva. Od toga je prvom dozom cijepljeno 130.299 osoba, a drugom 30.481. Poručio je da se za sve koji su se cjepljeni prvom dozom čuva druga doza te da će sve biti završeno kako je planirano.

Podsjetio je da je ZZJZFBiH bio zadužen da da stručno mišljenje u vezi aspekta ugovora sa Investicijskim fondom Rusije koji je ispregovarala Vlada Kantona Sarajevo.

Dali smo svoje objekcije koje je Vlada FBiH primila k znanju te nas zadužila da nastavimo dalje raditi – dodao je i pojasnio kako je sporno najavljeno vrijeme isporuke druge komponente (doze) koje znatno premašuje predviđeni rok za revakcinaciju, a to je 21 dan nakon primljene prve doze.

Naglasio je da je Vlada FBiH potpisala ugovor o izravnoj nabavci 500.000 doza cjepiva Sinofarm sa proizvođačem te je istaknuo da imaju čvrsta obećanja o skoroj isporuci, obzirom da isporuku kontrolira Vlada NR Kine.

Njima je rok trajanja dvije godine i mogu se čuvati na normalnoj temperaturi – kazao je.

Također je istakao da će Pfizer dati točnu dinamiku isporuke, ali da Federaciji ne odgovara da odmah isporuče 1,2 milijuna cjepiva, jer ih treba čuvati na veoma niskom temperaturama./Fena/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x