Published On: Ned, lis 31st, 2021

Skandalozna objava sarajevske novinarke: “Građani BiH ne vjeruju Palmeru jer mu je žena Srpkinja”

Bh. novinarka Envera Selimović konstatirala je da Matthew Palmer teško da može biti neutralan te da to situaciju u BiH promatra beogradskim naočalama koje nosi skoro 30 godina jer je oženjen srpkinjom Danicom Damjanović.

Njezinu objavu bez uredničke intervencije prenosimo u cijelosti:

Kompletnu 30-godišnju karijerua Metjua Palmera, htio to ili ne, obilježilo je iskustvo iz Beograda, odnosno činjenica da ga se, makar i neformalno, smatra ‘specijalistom za islam&ortodox societies’ – zemlje uz koje se neizostavno pominju postomansko naslijedje i ‘sukob’ islama i pravoslavlja. Pritom je i beogradski zet.

“Od njega ne očekujem ništa, ali od njegove supruge mnogo” – Ivica Dačić poručio Palmeru: “Odakle ti je žena odatle si ti!”

Palmer stoga – što svjesno, što nesvjesno, situaciju u BiH promatra beogradskim ‘naočalama.’ Nosi ih skoro 30 godina, ne samo profesionalno nego i lično, nego i kao neko čija djeca su i Srbi.

U ovome nema ama baš niti jedne sporne stvari kada bi on bio tek pisac, što jeste, ili kada bi se bavio dalekim istokom, što i jeste.

Kada. pak, rješava probleme koji su i dirigirani iz ‘njegovog’ Beograda, teško je biti objektivan.

Jesam li ja jedina koja to tek sada otkriva i traži da se ukine BG vizura?

Glavnina službovanja Metjua Palmera, naime, bila je vezana za Beograd. Bio je zadužen za BiH. O Kosovu odlučivao u Rambujeu.

Za pretpostaviti je da se zbog poznavanja kulture pravoslavlja, nametnuo kao ‘specijalista za ‘muslim/ortodox relationship’ jer je dobio i zaduženje da miri Turke i Grke na Kipru, a potom je bio zadužen za tri zemlje na Kavkazu – i tamo su ‘Turci nabijali na kolac’.

Palmer jos od početka 90-ih uči srpski i vrlo je vičan srpskoj kulturi. Zahvalan je, kako je izjavio, pravoslavnom svešteniku u Njujorku. Učio je i grčki. Nije smatrao da treba turski da bi razumio odnose na Kipru.

Oženjen je Srpkinjom. Ima dvoje djece sa Danicom Damjanović, doktoricom iz Beograda.

I da je od kamena, teško da Metju Palmer, može biti neutralan. Čak i kada misli da jeste. Čak i da se trudi. Već 30 godina on misli na stanovit način, to je moralo postati dio njegovog ‘habitusa’, ma koliko se branio ili pokušavao biti objektivan i neutralan.

Slijede izvodi iz biografije. Link možete je naći na kraju teksta.

——————–

Matthew A. Palmer je američki diplomata i pisac. Od 2018. godine obavlja funkciju zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan.

Oženjen je doktorkom Danicom Damjanović koju je upoznao 1994.g. za službovanja u Beogradu. Govori srpski jezik i u tome mu je, kako je rekao, pomagao pravoslavni sveštenik u Njujorku. Osim srpskog, govori i grčki jezik jer je službovao i u Nikoziji.

U ambasadi u Beogradu je od oktobra ’93, gde je naredne dve godine radio kao analitičar ekonomskih i političkih prilika u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Stejt dipartment mu je takodjer poverio ulogu koordinatora američke politike prema Srbiji i Crnoj Gori, sa specijalnom odogovornošću za upravljanje krizom na Kosovu. Bio je zamenik šefa američkog izaslanstva na mirovnoj konferenciji o Kosovu, u Rambujeu kod Pariza.

Na Cipru se bavio izgradnjom bilateralnih odnosa između te zemlje i SAD. Radio je i na strategiji za podršku pomirenju između ciparskih Grka i kiparskih Turaka a potom je u administraciji predsjednika Buša bio savetnik za nacionalnu bezbednost na Egejskom moru (Grčka, Turska i Kipar), južnom Kavkazu (Gruzija, Armenija i Azerbejdžan), kao i nordijskim zemljama.

Na područje Balkana vratio se u julu 2011. godine kada je postao savetnik američkog ambasadora Vilijama Montgomerija (William Dale Montgomery) u Srbiji.

Njegova zaduženja su se odnosila na rukovođenje osobljem ambasade, te savetovanje ambasadora o svim aspektima bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

2016 je imenovan je za šefa kancelarije SAD za Jugoistočnu Evropu. Vodio je Kancelariju za evropske i evroazijske poslove odgovornu za sve aspekte američke politike na Zapadnom Balkanu, kao i za integraciju zemalja Europe koje još uvek nisu članice Europske unije.

Mathew Palmer je u kolovozu 2018. godine imenovan za zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, te specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan.

U svibnju 2016. godine američki ljubitelji trilera mogli su da kupe Palmerovu treću knjigu pod nazivom „The Wolf of Sarajevo“. Radnja je smeštena u Bosnu i Hercegovinu, dvadeset godina nakon završetka rata. Palmerov glavni junak se našao u misiji pomirenja naroda koju sabotira separatistička politika jednog od domaćih lidera.

Kada mu je State Department poverio ulogu savetnika u američkoj ambasadi u Beogradu, počeo je da uči srpski jezik. Kako je jednom prilikom kazao, u tome mu je pomagao pravoslavni svećenik u New Yorku.

Tijekom svog prvog boravka u Srbiji, Metju Palmer je 1994. godine upoznao Danicu Damjanović, liječnicu rođenu i odraslu u Beogradu. Danica je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno radi kao psihijatar u bolnici u Aleksandriji, u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Specijalizirala je dijagnostiku i liječenje mentalnih bolesti, poput depresije, anksioznih poremećaja, zloupotrebe supstanci i šizofrenije. Par ima dvoje djece, sina i kćerku.

Domaći tabloidi često su pisali o njegovoj povezanosti sa Crnom Gorom. Naime, obitelj Palmer ima kuću u mestu Dobre Vode kod Bara, gde provode veći dio ljeta.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Četnik
Četnik
30 dana prije

I ja sam bio oženjen Srpkinjom. Nije mu vjerovati!

Jurica
Jurica
Odgovori   Četnik
29 dana prije

Ostaću slobodan, neću se vezati, samo je važno dobro se zezati…

Anonimac
Anonimac
30 dana prije

Valjda je sada i Sejdu sve jasno

Jurica
Jurica
Odgovori   Anonimac
29 dana prije

Zato se Sejdo popio. A ovaj Amer nije. Koje su žene onda bolje?

Ralle
Ralle
30 dana prije

Zar isto onda ne vrijedi za Sejdu Komšića?? Treba li i njega izuzeti?? Njegova žena je muslimanka.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Ralle
29 dana prije

I sejdin babo je ozenio srpkinju,jbga…

Hrvoje
Hrvoje
29 dana prije

Baliinkura

Hrvoje
Hrvoje
Odgovori   Hrvoje
29 dana prije

Mislim na tu sarajevstansku kurvetinu

Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
29 dana prije

Nema skandala.
Rasizam, nacionalizam i šovinizam su oduvijek imali plodno tlo među tzv Bošnjacima.

Frlj
Frlj
29 dana prije

Poskok Odvratni

Jurica
Jurica
Odgovori   Frlj
29 dana prije

Vidi frljavog. Vratio se. Ma đe si bio jarančiću.

Jurica
Jurica
29 dana prije

Danica je ljepa, čovječe. I ja bih je oženio… Pa makar protiv muslića bio he he…

Jurica
Jurica
29 dana prije

Nije mi jasno šta je tu sporno. Ako si postao od danicinog naroda, zašto njezin narod ne valja? Pa poštu svoje čukun đedove. Ako nećeš svoje, kako ćeš poštovati moje čukun đedove.