Published On: Pet, svi 8th, 2020

Skaka nakon burnih reakcija javnosti: Misa žrtavama Bleiburga vrijeđa žrtve Sarajeva

Skaka je naveo da ovaj događaj promoviše fašizam i fašističke simbole kakve su primjetne bile na prethodnim komemoracijama u Bleiburgu.

“Sarajevo je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski. Očekujem da svi, pa i katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrijednosti”, poručio je Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva je poručio da je Sarajevo grad antifašističkih tekovina i da će već sutra, 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom odati počast žrtvama fašizma na spomen obilježjima.

“Vrijeme kada su vlasti mogle zabranjivati vjerske obrede je prošlo. Naša je obaveza da javno osudimo najavljeni čin i ukažemo organizatoru da na ovaj način vrijeđaju hiljade žrtava fašističke NDH u Sarajevu. Također, smatram da se i nevinim žrtvama komunističkog režima treba odati počast na dostojanstven način. Takvih žrtava ima i bilo je i u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Skaka.

Osim zbog najave događaja, javnost je burno reagovala i zbog Skakine izjave koju je ranije objavio Žurnal, a koja je u protumačena kao odobravanje komemoracije.

“Smatram da i žrtve komunističkog režima imaju pravo da na dostojanstven način obilježavaju stratišta i čuvaju sjećanje. Takvih žrtava ima i bilo je itekako i u Bosni i Hercegovini. Ali, apsolutno sam protiv i osuđujem svaki vid isticanja bilo kakvih fašističkih simbola i poruka kakve smo gledali proteklih godina na komemoracijama u Bleiburgu. Sarajevo je grad koji je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu vrstu promocije fašističkih parola, već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski”, rekao je Skaka za ovaj medij.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare