Published On: Ned, svi 13th, 2012

ŠIŠLJAGIĆ NA BLEIBURGU: Mesiću suditi za veleizdaju

Bleiburg_2012Komemoracijom na Bleiburškom polju obilježena je danas 67. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta koja se ove godine održava bez pokroviteljstva Hrvatskoga sabora, što je izazvalo negodovanje brojnih hodočasnika i osude govornika.

– Mesić je iskriminalizirao Domovinski rat, izvršio izdaju, godinama pravdao krvave partizanske zločine. Naslijedio ga je Josipović koji se hvali da je sin Titovog partizana, a Tito je za sav civilizirani svijet jedan od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća. Ono čega bi se mnogi stidjeli, time se naš aktualni predsjednik javno hvali. Poručio je to s Bleiburškog polja Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, a njegovo spominjanje Mesića i Josipovića izazvalo je uzvike negodovanja okupljenih.

Oni koji su se odrekli ovog simbola stradanja Hrvata od zvjerskog komunističkog režima, nisu danas ovdje, ne suosjećaju s nama i bolje da nisu ovdje, a vi dobro znate o kome ja govorim – kazao je okupljenima Šišljagić ocijenivši odluku Predsjedništva Sabora o ukidanju pokroviteljstva sramotnom i izdajničkom.

Oni koji su dobili mandat, nisu dobili mandat za prikrivanje zločinačke politike nakon 9. svibnja 1945., istaknuo je. Oni relativiziraju jugokomunističke zločine, rekao je Šišljagić i u tom kontekstu je, izazvavši burno negodovanje nazočnih, spomenuo predsjednika RH Ivu Josipovića, kako je kazao, sina Titovog partizana koji je nedavno upozorio na ustašku zmiju u hrvatskim njedrima, čak 67 godina nakon II. svjetskog rata.

Tita je označio kao jednog od najvećih zločinaca prošloga stoljeća koji je gušio svaku hrvatsku državotvornu misao i djelovanje. Podsjetio je i na izjavu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana da Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo puka kvislinška tvorevina, nego i izraz želje hrvatskog naroda za vlastitom državom.

Brojne su žrtve pale za hrvatsku slobodu i samostalnost, a heroji Domovinskog rata i danas čame u zatvorima, dok su abolirani velikosrpski agresori na slobodi, rekao je Šišljagić. Pozvao je na jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske i poručio da žrtve za hrvatsku samostalnost ne smiju biti uzaludne.

U ime Počasnog bleiburškog voda Zlatko Hasan Efendić ocijenio je da je odluka o uskrati saborskog pokroviteljstva nad Bleiburškom komemoracijom ideološke prirode i napad na nacionalno pomirenje ugrađeno u temelje hrvatske države. To je licemjerje i bezdušnost prema žrtvama jugokomunističkog terora, jer dolazili su ovdje i prije zbog političke legitimacije, a kada su je dobili, ukinuli su pokroviteljstvo, istaknuo je Hasan Efendić.

Skupu se u ime supokrovitelja komemoracije, Zapadno-hercegovačke županije (BiH), obratio predsjednik županijske vlade Zdenko Ćosić. Ustvrdio je da je jugokomunistička vlast osmislila, planirala i provela zločin nakon II. svjetskog rata te da je još godinama, sve do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća, ubijala i zatvarala hrvatske domoljube.

Misu je predvodio biskup šibenski mons. Ante Ivas. Govoreći u ime Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, istaknuo je kako ne želi da Bleiburg bude mjesto mržnje prema bilo kome i kako treba poštovati svaku žrtvu. Posebno je spomenuo jasenovačke žrtve ali, rekao je, ne treba zaboraviti niti bleiburške.

Osudio je zločine i diktaturu te upozorio na postojanje brojnih neobilježenih grobišta nevinih žrtava bez imena i spomena za koje nitko nije odgovarao. Također je osudio falsificiranje istine i izjednačavanje žrtve i agresora.

U ime Muslimanske zajednice Idris Efendija Bešić, imam iz Gunje, naglasio je da treba jedinstven i jasan stav o Bleiburgu uputiti svjetskoj javnosti.

Brojna izaslanstva političkih stranaka iz Hrvatske i BiH, hrvatskih i bosanskohercegovačkih županija, gradova i općina, braniteljskih udruga i udruga iz domovine i iseljeništva, vjerskih zajednica te mnoga druga položila su vijence i odala počast kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, na kojemu se danas, po novinarskim procjenama, okupilo nekoliko tisuća ljudi. (Dnevnik.ba/SD/HINA)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare