Published On: Sub, svi 12th, 2012

VRIJE BUNA NA VRELU BUNE: Zaslugom mostarskog muftije,bilo veselo oko tekije..

U blagajskoj tekiji, na vrelu Bune, danas je održan tradicionalni mevlud koji predstavlja završni dio manifestacije ”Dani mevluda i zikra 2012.”. Nakon proučenog mevluda, prisutnim vjernicima se obratio zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH hafiz Ismet ef. Spahić.

Spahić je izrazio je zadovoljstvo brojem vjernika koji su nazočili ovoj velikoj vjerskoj manifestaciji i čestitao im mevlud. Napomenuo da je mostarski muftija stožer vjerskog i političkog života u Mostaru.

”Zaslugom mostarskog muftije, Bošnjaci Mostara čvrsto brane ovaj grad, ali i cijelu BiH. Ukoliko Bošnjaci žele opstati na ovim prostorima, a ja vjerujem da žele, moramo se riješiti sejda bajramovića”, istaknuo je Spahić.

Nadalje, poručio je da je situacija u kojoj se nalazi naše društvo krajnje ponizna, te dodao da danas ”pas ima veće pravo od roditelja šehida”.

”Kako kaže stara izreka ”vidjela žaba da se konji kuju, pa hoće i ona”. Tako su i naši političari vidjeli od Europe da daje prava životinjama, pa srozali prava ljudi”, kazao je Spahić te podcrtao veliki problem pasa lutalica koja djecu ujedaju i u školskim dvorištima gdje bi trebala biti najsigurnija.

U nastavku obraćanja vjernicima, hafiz Spahić je rekao kako se stvari u BiH još uvijek nisu riješile te da ”još uvijek vuci viju oko nas”. Time se posebno osvrnuo na nedavno obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom.

”Slavimo dan pobjede nad fašizmom, a vidjeli smo u Beogradu četničku ikonografiju, koja će vrlo brzo doći i ovdje, vjerujte mi. A ako se mi pobunimo, odmah nas proglase fundamentalistima. Mi imamo pravo i na BiH i na Mostar. Pogledajte koliki je križ iznad ovog grada. Ja poštujem pobožnost, ali taj križ nju ne predstavlja, on predstavlja inat mojim Mostarcima”, rekao je Spahić.

Spahić se posebno osvrnuo i na trenutna događanja oko glasovanja za proračun i izmjena Ustava BiH, Tvrdio je kako su se političari sami zaštitili Ustavom da ne mogu smanjiti plaće visokim dužnosnicima, već da ”udaraju” po sirotinji poput graničnih službenika.

Spahić je na kraju svog govora izrazio nadu da će vjernici s ovog mevluda otići jači, te ukazao da se upravo tu učvršćuje ono što čovjeka čini čovjekom. On je dodao da je vjera potrebna vjernicima kako bi ih smirila i pomogla im da prežive ovu kataklizmu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare