Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Širokobriježanka šefica protokola Baracka Obame

Must Read

Ako se nekad i šefici protokola Bijele kuće otme kakva psovka, kad u toj ogromnoj mašineriji koju ima pod sobom iskrsne nešto nepredviđeno, vjerojatno nitko neće razumjeti što je rekla. Samo oni koji govore hrvatski znat će što “J… ti jarca” znači.

Šefica protokola Bijele kuće je – kako se to već politički korektno kaže – Amerikanka hrvatskog podrijetla Capricia Penavić Marshall, s očeve strane je podrijetlom iz Mokrog, kraj Širokog Brijega, a s majčine strane je Meksikanka.

Upravo je nju u srijedu u Zagrebu, pred novinarima, “prozvala” američka državna tajnica Hillary Clinton, kao najviše pozicioniranu američku Hrvaticu u američkoj administraciji, svoju dugogodišnju suradnicu, ali i dobru prijateljicu od čijeg je oca Franka, Vrane po domaći, po hercegovački, čula mnogo o njegovom odrastanju u Hrvatskoj, pišeVečernji list.

Da, to je naša Capricia. Otac joj je otišao u Ameriku prije 52 godine” – govori nam njezin bratić Stanislav Kraljević iz Širokog Brijega.

Skupio je nekoliko dolara, otišao u Austriju, a onda mu je drugi Širokobriježanin već u Americi poslao jamstveni list tako da je i Franjo, naš Vrano, otišao preko bare i započeo s građevinskim poslom.

I vjerujte, i dan danas radi. Kako je Capricia pratila Hillary na zapadnobalkanskoj turneji, Stanislavova sestra Tončika otišla ju je vidjeti u Sarajevo.

Nisu se vidjele godinama, ali čim ju je Capricia spazila, istrčala je iz auta. Takva je, živa i okretna, kao čigra. Takva je bila i naša baba”, govori Stanislav.

Kod kuće se sa Stanislavom 1974. igrala kao dijete i to na temeljima kuće, dok su baba i djed – onaj koji ju je naučio sočnu psovku o domaćim životinjama, smije se Stanislav, sjedili ispred stare kuće i pazili na njih. Baka i djed tada su značajno zaključili: “Vidi ti njih. Ne razumiju se ni riječ, a tako se lijepo igraju. Što ti je krv!”.

Capricia je 2000. provela više vremena u rodnom kraju svoga oca.

Ma, stalno je u stresu, stalno. Znali bismo sjediti i jesti, voljela je najviše puru i lučnicu, pečenje te sir iz mijeha, a njoj zazvoni telefon, ona ga doda meni, smije se i kaže: “Evo ti Clintona, razgovaraj s njim”. Pa kako ću?”

Na žalost, Capricija ne govori hrvatski, ali je već nakon nekoliko dana pohvatala pozdrave, dobar dan, hvaljen Isus i Marija, ja sam dobro…

A naravno da je mogla tako i s Billom i s Hillary Clinton. Njihov odnos daleko je od poslovnog. Capricia je impresivne karijere – odvjetnica, prvo je studirala u Madridu, kasnije SAD-u, odmah nakon škole pridružila se Obaminoj kampanji.

Odmah je vrbuju. Bile su joj 32 godine kada je postala Hillaryina osobna asistentica, kasnije društvena tajnicu Bijele kuće. Za Obame je preuzela cijeli protokol.

Iznimno je sposobna, vižljasta, spretna i vrlo ponosna na svoje hrvatsko podrijetlo, što ističe u svakom trenutku. Naravno da je važno, pogotovo tada kada se o Hrvatskoj govorilo u kontekstu rata i sukoba, imati tako pozitivnu osobu koja personificira tu državu.

Hillary i Capricia su prijateljice, ali je Capricija vrlo bliska i s njihovom kćeri Chelsea.Mislim da je njezin ured bio vrlo blizu Chelsine sobe – govori nam bivša hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović.

I drugi govore o iznimnom odnosu Capricije i Chelsea: ‘‘Ne bismo željeli ispasti loši prema Hillary, ali Capricija joj je bila kao druga majka”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Pisma iz vječnosti dirljiva priča o potrazi za uzvišenom ljubavi

Roman prvijenac Pisma iz vječnosti novinara Večernjeg lista Željka Andrijanića bit će predstavljen u utorak, 21. svibnja, u 19...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -